Персоналните пенсии за деца-сираци от 1 януари догодина ще бъдат заменени с месечна помощ, след като  парламентът прие на първо четене промените в Закона за семейните помощи за деца, гласуван от МС на 1 август.

Депутатите демонстрираха пълно единодушие по темата и 95 управляващи и опозиция дадоха зелена светлина на новата помощ за деца, които нямат право на наследствена пенсия. А те нямат право, защото починалите им майки и бащи не са имали достатъчен осигурителен стаж. Вместо от НОИ тези средства ще се поемат от държавния бюджет като социално подпомагане. От поправките могат да се възползват около 5600 деца.

Очаква се новата семейна помощ да бъде по-висока като размер от сегашната персонална пенсия за сираци, която е 113 лв., прогнозира Бисер Петков. Сумата обаче не е посочена в законопроекта. На това обърна внимание соцдепутатът Георги Гьоков. Колежката му Надя Клисурска от БСП пък дори изчислила, че отредените за помощта 4 млн., ако се разделят на 5600 деца, ще се получи не повече от 115 лв. на месец. Тя обърна внимание още, че новата семейна помощ за деца се отпуска до 20-годишна възраст на детето, ако то учи, докато в същия закон е фиксирана друга възраст за получаване на наследствена пенсия - 26 г.

Социалистите ще предложат промени в тази посока между първо и второ четене, както и отпадане на подоходни критерий. По думите на Гьоков в България има 30 656 деца-сираци, загубили единия или и двамата родители. Тези, които не получават нищо заради подоходен критерий, са 5864, което едва ли ще събори бюджета на държавата. ПГ на БСП подкрепя законопроекта, нека да направим взаимни компромиси и да убедим финансовото министерство, че си струва да подкрепим законопроекта, призова Гьоков. ДПС също подкрепи промените, а Хасан Адемов отбеляза, че това са първите стъпки за изваждането на социалното подпомагане от сферата на НОИ и осигуряването, което ще редуцира средствата, които бюджетът додава на осигурителния институт. Парламентът гласува 3 дни срок между второ и трето четене, през които ще има възможност за допълнителни предложения, каквито се готвят да внесат и от БСП, и от ДПС.