Всички сме чували, че само 21 дни са необходими за създаване на нов навик, но това твърдение всъщност не е доказано на практика. Според скорошни проучвания трябват поне 66 дни, за да може нещо ново придобито да стане автоматичен начин на поведение.

Както всичко на този свят и навиците се делят на две – добри и лоши. Оказа се, че има и „отвратителни“, но полезни за здравето. Кои са те?

1. Уриниране под душа

Може да ви се струва неуместно говоренето за уриниране под душа, но изследователи на човешкото поведение твърдят, че почти 75% от хората са го направили поне веднъж през живота си.

Всъщност няма какво да се срамувате - пикочната киселина и амонякът в урината може да ви помогнат да предотвратите гъбични инфекции на пръстите на краката.

2. Плюене

Плюенето може да изглежда отвратително, особено ако се прави на обществени места. Но по време на тренировка то може да ив помогне да дишате по-лесно.

Обикновено дишаме през носа - това загрява въздуха и го прави по-влажен, позволявайки на тялото по-ефективно да абсорбира кислорода. Но когато спортуваме, ние дишаме често през устата и това кара организма да произвежда повече слюнка, която пречи на нашата дихателна дейност. Следователно, напълно нормално е да се отървете от прекомерната слуз, произведена след бягане, като я изплюете.

3. Дъвчене на дъвка

Въпреки че дъвките нямат никакви хранителни ползи, научно доказано е, че дъвченето им осигурява по-добра концентрация, отколкото кофеин. Дъвката може да ви помогне да се фокусирате, да изострите паметта, да намалите стреса и да балансирате хормоните си чрез повишаване нивото на кортизола по време на изпит.

4. Пръцкане

Тялото отделя газ около 14 пъти на ден и около 3-5 пъти по време на сън. Храносмилателната система започва да произвежда въглероден двуокис и метан около 6 часа след ядене, а пръцкането помага на тялото да се отърве от тях. Ако се опитвате да задържите газа, може да предизвикате болки в корема или подуване в тази област.

5. Оригване

Едно добро оригване след обилно хранене е добро за стомаха, тъй като това помага да се освободи от натрупания въздух в него. Потискането на оригване и задържането на газ в стомаха може да причини връщане на стомашна киселина в хранопровода, което от своя страна да предизвика гръдна болка.

Но ако често оригвате през целия ден, вероятно трябва да видите лекар, тъй като това може да е симптом на киселинен рефлукс.

6. Гризане на ноктите

Когато ядем ноктите си, консумираме бактериите, които са върху тях и под тях. Това кара имунната система да започне да произвежда бели кръвни телца, които помагат за борбата с тези бактерии. Освен това, ако тялото ви вече се е срещало с конкретна бактерия, то ще регистрира това, тъй като вече имате лимфоцитите, които може да я победят.

Някои проучвания показват, че децата, които смучат палците си или гризкат ноктите си, са по-неподатливи към алергии.

7. Ядене на сополи

Според някои проучвания този ужасен навик може действително да помогне за стимулирате на имунната систем. Тъй като секретът, който ядете, съдържа слюнчести муцини, които се борят с бактериите, причиняващи кариеси.

8. Пропускане на къпането

Ако всеки ден си взимате душ, измивате някои етерични масла от кожата и косата, които са необходими, за да ги поддържате хидратирани и защитени. Дори само горещата вода без сапун може да унищожи много полезни бактерии, които трябват на кожата, за да еластична и сияйна. Така че е напълно естествено и дори здравословно е да пропускате душа веднъж или два пъти седмично.