Отношенията между Вашингтон и Анкара ще укрепнат чрез инвестиции и търговия, заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред американски инвеститори в Анкара, предаде Ройтерс.

Двете страни имат търкания по редица въпроси, сред които политиката на Вашингтон в Сирия, настояването на Анкара за екстрадиция на мюсюлмански духовник, обвиняван за опита за преврат в Турция през 2016 г., и безпокойствата на САЩ заради задържането на американски граждани от турските власти, включително Андрю Брънсън, американски пастор, съден в Турция по обвинения в шпионаж и тероризъм.

Вашингтон наложи финансови санкции на двама турски министри и удвои митата върху стоманата и алуминия за Турция, с което допринесе за спада на турската национална валута - лирата. В отговор Анкара удвои митата на някои стоки, които внася от САЩ, в т.ч. алкохол, тютюн и автомобили, припомня БТА.

"Вярвам, че нашето стратегическо партньорство със САЩ ще укрепне допълнително чрез инвестиции и търговия, независимо от всичките си възходи и спадове", е заявил Ердоган, според текста на речта му, с който Ройтерс се е запознала.

Ердоган подчерта, че Турция ще продължи да прави всяка нужна стъпка, така че бизнесът да не пострада от търговските мерки и няма да прави компромис с принципите на свободния пазар.

"Насърчаваме бизнес света да продължи да сътрудничи, докато чрез дипломация търсим начини да разрешим проблемите си с нашите събеседници", каза Ердоган.

"Никога не бихме искали да бъдете негативно засегнати или да бъде попречено на проектите ви заради проблеми, които имаме със сегашното американско правителство. Ще продължим да правим нужните стъпки", добави той.