Обществото ни е приело много стриктни стандарти, особено в областта за женската красота. Един от тях е да няма косми по тялото надолу под миглите. Това е довело до разработването и използването на различни методи като кола маска, епилация, бръснене и какви ли още не, за да може дамите да се отървават от нежеланото окосмяване. И макар че в повечето случаи жените нямат косми по брадата и мустаците, всички сме чували за брадати жени. 

Феноменът, когато брадата или мустакът се появят на момиче, се отнасят до проблем, наречен хирзутизъм. Но има жени, които не се страхуват от уникалността си и се гордеят с всичко, което природата им е дала. И те просто не крият космите си, но пропагандират естествеността и призовават обществото да сложи тези жени на равна нога с другите.

Хирзутизмът се разглежда не като самостоятелно заболяване, а като симптом на заболяване; особено ако се прояви след пубертета. Следните заболявания могат да се проявят чрез повишено окосмяване у жените:

синдром на поликистозните яйчници

синдром на Кушинг

вродена надбъбречна хиперплазия

тумори в яйчниците или надбъбречната жлеза

както и прием на някои лекарства. Причинява се главно от свръхотделяне в женския организъм на андрогени (мъжки полови хормони) и от чувствителността на космения фоликул към тези хормони (която може да бъде и унаследена).

Други симптоми, свързани с високите нива на андрогени, а оттам и с хирзутизма, са акне, нередовна менструация, повишена мускулна маса в тялото, мутиране на гласа.

Някои жени пък са доказали, че ако природата им е дала брада, това е подарък. 

Харнам Каур - една от първите жени в съвременното общество, която престана да се смущава от брадата си. Сега тя е на 29 години, а космите започнали да растат на лицето, ръцете и гърдите ѝ, когато е била на 11. Това се случило заради поликистозни яйчници, състояние, при което се получава излишък от производството на тестостерон.

Естествено, момичето било унижавано в училище и избягвано от момчетата. Харрнам се опитвала да се отърве от нежеланите косми по всякакъв начин, но нищо не помагало. Накрая тя се отказала да се бори с недостатъка си и вместо това решила да го покаже на целия свят с помощта на Instagram. Много момичета я подкрепили и също започнаха да казват, че се смятат за пълноправни. Сега брадата на жената не е присъда.

Роуз Гейл е друго момиче с нежелано окосмяване по лицето си. Роуз казва, че брадата й помага да се чувства по-женствена и привлекателна. В края на краищата растителността, с която тя не се крие, й дава свободата да бъде себе си.

Сега много момичета с подобен проблем не се мъчат с ежедневна депилация. Напротив, те са горди и по всякакъв начин подчертават своята жар. Да, понякога минувачите ги бъркат с мъжете. Но в повечето случаи, те вдъхновяват другите, защото, за да приемете себе си за това кой сте - това изисква голяма сила на духа.

Шаблоните не нарушават тези момичета. Но много хора не осъзнават, че това не е някакъв луд фантазия или нова субкултура, и здравословното състояние или естеството на връхната точка.

Винаги трябва да се стремите към по-добра версия на себе си. Но най-важното е да се разберете и да се приемете, защото без любов и уважение към себе си няма да постигнете хармония дори с помощта на козметик или хирург. Също така е важно е да осъзнаем, че всички външни недостатъци са пряко свързани с нарушенията в работата на вътрешните органи. Следователно винаги трябва да се консултирате с лекарите, ако настъпят промени.