- Г-н Иванов, преди дни премиерът Борисов нарече Малтепе "Чудо на Балканите" и обеща финансиране на разкопките. Обектът обаче се намира на територията на община "Марица", какво е вашето отношение? - Радвам се, че освен съселяните ми от Маноле и хората от община "Марица" вече и премиерът, и кметът на Пловдив научиха за съкровищата, които историята ни е оставила. Мнозина не вярваха в старите легенди, но вече и професионалните археолози се увериха, че нашата Могила е истинска сензация. Довчера се смяташе, че това е местна забележителност, а днес е ясно, че това е богатство на цяла България.

Вярвам, че Маноле и община "Марица" ще получат нужната подкрепа, за да направим достояние на всички тази находка и ще ни подкрепят в старанието ни да я превърнем в достъпно място за обучение и посещение на малки и големи. Ние направихме първата крачка преди години, когато със собствени сили и с помощта на Норвежкия фонд и Министерството на културата изградихме културно-информационния център "Малтепе".

Няма как да не подчертая ролята на мотивирания екип на нашата община, в който хората като истински визионери работят денонощно. Днес очаквам държавата да заеме полагащото й се място в тези усилия. Още повече, че могилата Малтепе е заложена като една от ключовите забележителности в календара на Пловдив 2019. Но за да се разгърне потенциалът на Европейската столица на културата, трябва и ние от околността да бъдем съпричастни, за да покажем как се е раждала тази велика цивилизация в нашия край. Знам колко е трудно за един кмет да отдаде приоритет на друга община, не само на своята, но когато става дума за находки от национално и световно значение, егоизмът винаги трябва да отстъпва пред обществения интерес. Това отличава хората, които виждат само днешния ден, от тези, които имат визия за бъдещето.

- Как община "Марица" вижда бъдещето на "чудото Малтепе"? - Според възможностите ни имаме гласувани средства, за да продължи работата на обекта. От години финансираме разкопките, защото бяхме убедени в значението им. Сигурен съм, че с общи усилия на община Пловдив, наши и на държавата ще превърнем Малтепе в национален обект.

- Археологът Костадин Кисьов заяви наскоро, че под могилата край Маноле вероятно е погребан римски император. Вие какво очаквате да изскочи от разкопките? - Аз не съм професионален археолог, но съм чел предположенията на доц. д-р Кисьов, които създават големи очаквания. В един период мнението му се беше променило и той твърдеше, че там няма значими находки, но смятам, че това е нормално поведение в търсенията на един учен. Моята лична надежда е, че тук наистина лежи римски император, загинал по нашите земи, чиято гробница до днес не е открита.

- Кой император? Кисьов споменава Траян Деций, Галерий, Аврелиан? - Аз съм кмет на община "Марица", задачата ми е да дам шанс на учените да си свършат работата - това, което правя от години. Те са тези, които ще ви говорят за откритията и за предположенията. В мое лице имат верен и коректен партньор. От първия си мандат съм търсил различни възможности за проучване на Малтепе, защото вярвах, че там ще излезе нещо уникално. Затова от самото начало искахме партньорството както на Областната управа, така и на Археологическия музей. Подписахме тристранен договор за сътрудничество, за да започнем проучване на този уникален паметник. Вече имаме археологически комплекс "Музей на открито" по мярка "Реставриране, опазване на културното наследство". Беше направен, за да може да подпомогне същинското проучване. Така се прави по цял свят. До момента над 3 хиляди деца са посетили музея на открито и са изучавали грънчарство, рисуване, тъкачество и мозайки.

Сега се надявам туристите да станат 3 милиона годишно. Отделно имаме проектна документация за подобряване на пътя до самата могила - осветление, велоалеи, табели. Понеже съм от това село, ежедневно минавам, виждам как интересът расте. Стотици хора вече се отбиват в Маноле само за да видят гробницата.

- Досега колко са инвестирани в разкопките? - 805 хил. евро бяха преведени с договор от 2015 г. от тогавашния културен министър Вежди Рашидов. Но там работим от години. Само от нашия общински бюджет поетапно се отпуснати около 100 хил. лева през годините, община Пловдив също е дала към 200 хил. лв. Още моят предшественик Запрян Дачев искаше Малтепе да се проучи, а аз работя за това от самото начало на първия ми мандат. Винаги когато ни е помолил доц. д-р Кисьов, било с техника, обезопасяване на могилата, винаги сме откликвали. Купихме мрежа, оградихме, че децата се катереха, за да не стане беля. Манолци, моите съселяни, се гордеят с тази находка. Всеки ден ме срещат, викат: "Голяма работа си, кмете!". Вече се готвим да развиваме селски и културен туризъм в Маноле. Цените на имотите се вдигат, хората са доволни.

- Един въпрос, малко неудобен за вас. Защо не бяхте поканен при посещението на премиера Борисов миналия месец? - Да не бъдем дребнави. Вижте, могилата е съществувала хиляди години преди нас, моята задача е да помогна да разкрием безценните находки и да ги съхраним, за да могат да им се радват хиляди години след нас. Националното богатство не е въпрос на държавен протокол, а на съвестна работа. Всичко останало не е важно. Забележете, от древен Египет насам до нашите тракийски владетели са слагали в гробниците си само най-важното, с което почитат боговете, плодовете на земята, величието на стореното от владетеля. Сега то е пред очите на целия свят.

- Вие сте от Маноле, разкажете за Малтепе. Какви са историите, които разказват местните за тази гробница? Има ли легенди? - Навремето, докъдето стигне поглед, тук се е ширила гъста дъбова гора, а тепето се е извисявало като ориентир по пътя за Цариград. Селяните, ходили из гората да секат дърва или да разчистят място за малка нива, често вадили в района монети, керамика и бижута от римско и от тракийско време. Затова легендата е, че е гробница на знатен велможа.

Споровете са дали е само гробница, или е и ориентир за пътя за Цариград. На 200 метра има многовековен дъб, а в началото на селото - около 100 вековни дъбови дървета. Само можем да гадаем, но наистина Тракия е осеяна с такива могили, повечето от които са ориентири към Цариград. Но за някои се знае, че са места за ритуални жертвоприношения, а други са гробници. Надявам се, част от нещата, които са открити в могилата до Маноле, да бъдат изложени в нашия културно-информационен център "Малтепе". Сега пак ще има възможност общините да кандидатстват за възстановяване на тази гробница. Стойността на проекта ще е до 10 млн. лева. С този проект се надявам да разширим обхвата на разкопките.

В нашия регион има намерена много керамика, защото траките са се заселвали по поречието на река Марица. Впрочем аз имам семеен имот точно до Малтепе. Баща ми и прадедите ми са го обработвали. Веднъж моят прадядо дори помогнал на цар Борис Трети да се измъкне с колата си от една кална яма. Пътят минава покрай могилата, а почвата тук е глинеста. Царят закъсал със своя "Щаер", в това време прадядо ми минавал с воловете. Негово величество помолил да го дръпне, впрегнали добичетата и изтеглили щаера. После Борис попитал: Колко ти струва, развалих ти работата, отиде ти денят. Прадядо казал: Нищо, Ваше величество, за мен е чест да помогна на българския цар. Тогава Борис свалил часовника си и му го дал като благодарност за помощта. Четири поколения го носеха този часовник - прадядо, дядо, баща ми и аз. Свалих го преди няколко години, за да го запазим като семейна реликва.

- Учудващо, Малтепе като че ли е пощадено от иманярите. Така ли е? - Тук беше военна зона и достъпът беше ограничен. Но си спомням, че през 1992-1993 г. от Втора армия бяха дошли военни. После се разбра, че правили проучване на могилата. Близо месец имаше разположени палатков лагер, техника и т.н. Когато си тръгнаха, се качих горе. Бяха разкопали два вертикални тунела. Единият - метър на метър, а втория - 50Х50 см. Тогава кмет на Маноле беше Иван Дишев, военен пенсионер. Той вероятно знае какво са правили военните там. Възможно е да са нанесени щети, защото част от камъните бяха разхвърляни навън, надявам се да не е ограбена гробницата. Аз имам усещане, че под римската гробница има и тракийска. В съседство до самата могила откриха тракийско жилище и керамика от времето на траките. В света са открити изключително малко на брой археологически находки, при които две гробници са разположени една над друга.