"Пробивните и съдбоносни" договорености между Русия и Турция за Идлиб, огласени от Кремъл чрез президентския прессекретар Дмитрий Песков, едва ли може да се нарекат окончателни, пише Владимир Мухин, "Независимая газета". Нито Владимир Путин, нито турският лидер Реджеп Тайип Ердоган имат интерес в Северна Сирия да останат терористични групировки от рода на "Ислямска държава" или "Джебхат ан Нусра". Затова експертната общност е сигурна, че и след създаването на демилитаризирана зона около Идлиб непримиримите бунтовници ще бъдат изтребвани с подкрепата на Русия и от турски, и от сирийски войски.

Съответно руско-турските договорености за ситуацията в Сирия, постигнати в понеделник в Сочи, може да се разглеждат като междинни. "Изявлението на двамата президенти, подкрепящи противоположни страни в сирийската гражданска война, изглежда отдалечава кръвопролитното според прогнози настъпление срещу Идлиб, което ще предприемат силите на сирийския президент Башар Асад и съюзниците му, включително Русия и Иран", но "то със сигурност предстои", разсъждават аналитици на "Ню Йорк таймс".

По думите на турския политолог Керим Хас, експерт по евразийска политика в аналитичния център "Международна организация за стратегически изследвания" (Анкара), "Турция ще може да спъва започването на военна операция в Идлиб най-много до ноември". Тъкмо тогава се очаква според него рязко влошаване на отношенията между Анкара и Вашингтон, защото Турция, която купува от Иран 45 на сто от необходимия й петрол, "няма да подкрепи антииранските санкции" и ще действа напук на САЩ, в чийто интерес е да останат терористи в Идлиб.

Освен това, смята Хас, Турция ще има и друг конкретен стимул да подкрепи "бойната" позиция на Москва за Идлиб. "Протакането с основната фаза от военната операция създава рискове за самата Турция. В нейната сфера на влияние може да проникнат групировки от Идлиб. Но докато в тази провинция Анкара би могла да разчита на други страни, включително на помощ от Русия, в други територии турските власти ще трябва сами да се разправят с тези групировки в опит да не ги допуснат на своя територия", отбелязва експертът.

Оттук следва, че Дамаск и съюзниците му може да започнат в Идлиб военна операция за ликвидиране на незаконните въоръжени формирования още в най-близко време. И е твърде вероятно Сирия в крайна сметка да бъде прочистена от терористи. Това естествено ще е триумф за Москва - но има доста основания да твърдим, че може да бъде осуетен от противниците й в Близкия изток.

По всичко личи, че войната на президента Асад с терористите може скоро да прерасне във война с по-солидни играчи. Увлечена в миротворчески процеси, Москва не забелязваше осезаемите заплахи от страна на САЩ и Израел. В последно време те неведнъж нарушиха договореностите с Русия да спазват мерките за сигурност в защита на руските военни. А в понеделник вечерта грешки на сирийската ПВО и действия на израелската авиация предизвикаха инцидент, при който на борда на специален самолет Ил-20 загинаха 15 военнослужещи от Русия.

Много подробности, свързани с тази трагедия, не се разгласяват. Но както твърди говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков, вината носят именно израелски самолети. Предприели въздушен удар по Сирия, летейки над Средиземно море край провинция Латакия, те "умишлено създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района. Хвърляли бомби недалеч от мястото, където е плавала френската фрегата "Оверн", и в непосредствена близост до захождащия за кацане самолет Ил-20 на руските Въздушно-космически сили". В резултат на което бил свален Ил-20.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в разговор по телефона с шефа на израелското военно ведомство Авигдор Либерман, че Русия си запазва правото на ответни стъпки във връзка с гибелта на своя самолет край бреговете на Сирия. Но какви ще са тези стъпки, не се знае.

Както заяви пред "Независимая газета" ген.-полковник Леонид Ивашов, бивш началник на Главното управление за международно военно сътрудничество в руското министерство на отбраната, като една от ответните стъпки Русия може занапред "да сваля всеки израелски самолет, нахлул незаконно във въздушното пространство на Сирия". Той допусна, че Москва ще доставя и отбранителни въоръжения на шиитското движение Хизбула, смятано за терористично от Израел. Ивашов е убеден, че Русия трябва да подпомага повишаването на квалификацията на сирийските специалисти, също и "да започне доставки на по-модерни средства за ПВО за армията на Сирия".

Военният експерт ген.-лейтенант Юрий Неткачев каза пред "Независимая газета", че трагедията с Ил-20 "е преднамерена провокация", която изостря отношенията не само с Израел, но и с американската коалиция. "Никой не обърна внимание, че ракетни удари по Сирия нанасяше и френска фрегата. На какво основание?" - пита се той.

Експертът е разтревожен, защото обстоятелства от този род повишават вероятността от преки сблъсъци на руските сили със силите на САЩ и съюзниците им. Мнението му споделя и Вячеслав Никонов от групата на партия "Единна Русия" в Държавната дума. В коментар за ситуацията в Сирия той изтъкна, че миналата седмица Съединените щати споменаха за възможен пряк военен сблъсък с Русия в този регион. "Ситуацията в Сирия се изостря", подчерта депутатът.
 

/БТА/