Мнозинството европейци подкрепят приема на бежанци, въпреки че много от тях да не одобряват подхода на ЕС към справянето с рекордния наплив на мигранти, чиято върхова точка беше преди три години. Това показва проучване на изследователския център "Пю", предаде Ройтерс.

Във време когато гневът заради миграцията подхранва възхода на евроскептични и противопоставящи се на имиграцията партии в цяла Европа, изследването, направено между май и юли, сочи, че над 80 процента от пълнолетните в Испания, Холандия, Германия и Швеция са за приемането на бежанци, които бягат от насилие и войни.

С равнище от над 70 процента този дял е висок също така и във Франция и Обединеното кралство. Дори в Гърция и Италия, основните входни точки на мигрантите към Европа мнозинството от запитаните все още са за приема на бежанци.

Европейската страна с най-ниско равнище по този показател е Унгария с 32 процента, доста под Полша с 49 процента.

Проучването показва и че много европейци се отнасят критично към подхода на ЕС по отношение на наплива на мигранти, предаде БТА.

Кризата от 2015 г. извади наяве дълбоки разделения в ЕС. Държави на предна линия, тоест в които мигрантите идват първо, като Италия и Гърция изразиха разочарование от източноевропейските страни, които отказаха да приемат бежанци, а други, сред които Швеция и Германия, приеха непропорционално висок дял, отбелязва Ройтерс.

Около 92 процента от гърците, 78 процента от италианците и 66 процента от германците и британците изразяват неодобрение към подхода на ЕС по въпроса.

Извън Европа над 70 процента от анкетираните в Мексико, Канада и Австралия са изразили подкрепа за приемането на бежанци, а в САЩ и Япония този показател е 66 процента, допълва Ройтерс