Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в неформална среща на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз на 19 и 20 септември в Залцбург, Австрия. Премиерът Бойко Борисов ще присъства на неформална работна вечеря, давана от федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц в чест на лидерите на държавите членки на ЕС.

Основната тема на дискусиите ще бъде миграцията. По време на работната вечеря лидерите ще обсъдят постигнатото по отношение на намаляването на броя на нелегалните мигранти и сътрудничеството с трети държави. Такъв ще бъде и фокусът на Срещата на върха в Австрия на 20 септември. Държавните и правителствени ръководители ще направят преглед и на напредъка, постигнат в областта на сигурността по границите и киберустойчивостта, както и в засилването на полицейското и съдебно сътрудничество.

Срещата ще приключи със заседание във формат ЕС27 за обсъждане на въпросите, свързани с Брекзит. Това заседание ще предостави възможност за разглеждане на състоянието на преговорите с Обединеното кралство и следващите стъпки.