Турски съд нареди в ареста да останат 24 души, участвали в протест срещу лошите условия за работниците на новото летище в Истанбул, предаде Ройтерс, като цитира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турски прокурори поискаха вчера арест за 28 души, сред които членове на синдикати и работници, участвали в стачни действия миналата седмица. 43-ма задържани се явиха пред съд в Истанбул, който нареди 24 от тях да останат в ареста до започване на процеса срещу тях, а 19 бяха освободени под съдебен контрол, предаде БТА.

Срещу арестуваните са повдигнати обвинения в оказване на съпротива на полицията, разрушаване на държавна собственост, нарушаване на закона за събиранията. Работниците на новото летище от дълго време се оплакват от лошата храна, лошите условия за живот и ужасните условия за труд. Членове на синдикати сравниха ситуацията за работниците с условия в концентрационен лагер. Турското министерство на труда съобщи през февруари, че 27 работници на летището са починали от началото на изграждането на новата аерогара през 2015 г. Някои от служителите са загинали при инциденти, други са починали вследствие на здравословни проблеми.

Протести започнаха в петък, след като при катастрофа със служебен автобус бяха ранени 17 работници. Новото летище е един от мащабните проекти на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Планира се летището да бъде открито на 29 октомври.