"Израелска клопка" - под това заглавие турският в. "Тюркие" отбелязва, че точно "в деня, когато Путин и Ердоган се разбраха за Идлиб, бе свален руски самолет". Самолетът е бил свален от сирийската ПВО, която стреляла в отговор на израелски въздушни удари.

Изданието окачествява действията като "провокация на Израел, който не желае примирие в Сирия, извършена само няколко часа след постигнатото споразумение в руския курорт Сочи за мирно разрешаване на кризата в Идлиб".

"Израел постъпи в противоречие със споразумението и предупреди Москва само минута преди атаката", отбелязва "Тюркие". След нападението се задейства сирийската ПВО. Израелските летци, прикривайки се зад Ил-20, изложиха самолета на огъня на ракетните комплекси С-200. 15 войници загинаха. Москва обяви, че има право на ответна реакция. Напрежението в района се изостри, обобщава случилото се вестникът.

"Израел търси провокация", посочва в заглавие и в. "Стар", а "Акшам" пише за "Израелски саботаж на безкръвното решение" в Идлиб. Според "Акшам" изтребителите на Израел, "който постоянно всява смут в Близкия изток", са тласнали руския самолет право в обсега на сирийската система за противовъздушна отбрана и са го използвали като щит.

"Мини война в Средиземноморието", пише в. "Хюриет". Според изданието ракетната атака в Латакия само за миг се е превърнала в сериозна криза, обхванала пет страни. "Русия, чийто самолет бе свален, обвини Израел и косвено Франция, Израел обвини Иран и Сирия", посочва изданието, цитирано от БТА.

"Ракетно нападение срещу споразумението за Идлиб", пише и в. "Айдънлък". Според вестника договореностите в Сочи между Путин и Ердоган за създаване на демилитаризирана зона са получили подкрепата на Сирия, докато САЩ, Израел и Франция били обезпокоени. "Израел пък показа реакцията си, като изстреля ракета в Латакия", посочва вестникът, който тълкува ударите като "въоръжено послание" относно срещата Путин-Ердоган.

"Дипломацията спря войната, внимание за провокации", гласи заглавието на "Йени Ася", който изтъква, че "не бива да се позволява на провокации да саботират положително приетото споразумение за Идлиб на Ердоган с Путин".