89 процента от българите никога не са се возили на международен влак. Това показва проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес.

Това е почти с една десета повече от средните данни за ЕС, с изключение на Литва, където 92% не са минавали граница на релси.

 Българските данни са сходни с тези в Гърция, Италия и Естония, където на жп транспорта също се гледа повече като на национално средство за придвижване.

В момента БДЖ обслужва влакове до Белград, Букурещ и Крайова, Киев, Истанбул и Солун.

Като цяло българите гледат на влаковете като на средство за придвижване в почивните дни (41%) и за отпуска (26%). Само 7 на сто го използват, когато отиват в командировка, а 12% - на училище.

Българите, гърците, румънците и италианците са най-недоволни от качеството на железопътния транспорт. В Централна и Източна Европа придвижването с влакове е по-задоволително в Чехия, Словакия, Австрия и Полша, докато в Западна - гражданите като цяло са по-доволни от качеството на услугата.

За българския пътник най-големият недостатък на жп транспорта е чистотата на влаковете, показва проучването на Евростат. Поддръжката на хигиената в купетата и тоалетните предизвиква раздразнение у 62 на сто от пътниците и само един от петима е доволен. В същото време честотата на влаковете се вижда недостатъчна на 35 на сто от пътниците, но пък почти толкова - 33%, я намират за достатъчна. Закъсненията предизвикват недоволство у 38 на сто, но 44 процента смятат, че те са търпими и на треновете може да се разчита.

Под 20% от пътниците намират, че българските влакове са пригодени за инвалиди. Положителните реакции са повече (26%), когато иде реч до гарите и използването на пероните от хора с ограничени възможности за придвижване.

Организацията на продажбата на билети предизвиква най-голямо одобрение у българина, когато става дума за жп транспорт. Две трети от анкетираните от Евростат намират, че е лесно да си купиш билет. 36% смятат, че не е проблем да намериш билет за влак, а всеки трети - и паркинг за колата, когато трябва да се качи на трена.

Европейската комисия рапортува, че гражданите стават все по-доволни от влаковия транспорт. В момента 66 на сто от анкетираните нямат претенции към честотата на влаковете, 59 на сто от точността им и 55% - от информацията за закъсненията. Според Комисията резултатите показват подобряване на услугата спрямо предишно изследване през 2013 г.