Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Сирия е отговорна за свалянето на руския самолет в Средиземно море, но изрази скръбта си за смъртта на руските войници в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Премиерът Нетаняху изрази скръбта си за смъртта на руските военнослужещи и заяви, че за свалянето на самолета е отговорна Сирия", се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху.

В разговора Нетаняху е подчертал колко е важно да продължи координацията между Израел и Русия в областта на сигурността в Сирия. Тази координация "успя да предотврати много човешки загуби от двете страни през последните три години", е казал израелският премиер.

Нетаняху също така е предложил да изпрати командващият израелските ВВС в Москва да представи заключенията на израелското разследване на инцидента.

Нетаняху е повторил позицията на Израел против иранското военно присъствие в Сирия и решимостта на страната си да спре доставките на оръжие за ливанското шиитско движение Хизбула.

Израел "е решен да спре трайното разполагане на иранската армия в Сирия, както и опитите на Иран да доставя на Хизбула оръжия, които да се ползват срещу Израел", е заявил Нетаняху, цитиран от Франс прес.

В телефонния разговор Владимир Путин пък е заявил, че операциите на израелските ВВС се извършват в нарушение на суверенитета на Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Путин напомни, че подобни операции на израелските ВВС се извършват в нарушение на суверенитета на Сирия. В този случай не бяха спазени и руско-израелските договорености за предотвратяване на опасни инциденти и в резултат на това руски самолет попадна под огъня на сирийската ПВО", се казва в изявлението на Кремъл.

Путин е призовал Нетаняху Израел повече да не допуска такива ситуации.

По-рано руският министър на отбраната уведоми израелския си колега Авигдор Либерман, че Русия няма да остави без отговор действията на израелските ВВС в Сирия.

"Уведомихме днес израелските колеги, в частност уведомих израелския министър на отбраната, че няма да оставим без отговор подобни действия, подобни стъпки", каза Шойгу на заседание на министерството.

В разговора с Либерман Шойгу е заявил, че вината за разбиването на руския военен самолет Ил-20 е изцяло на Израел и че трагедията е резултат от безотговорните действия на израелските ВВС, които не отговарят на духа на двустранното партньорство. Той е подчертал, че руската страна си запазва правото на бъдещи ответни мерки.

Впоследствие пресслужбата на израелската армия в изявление изрази съжаление за смъртта на екипажа на самолета Ил-20.

Израелските самолети Ф-16 са нанесли удари в Сирия под прикритието на руския Ил-20, защото са допускали, че сирийската ПВО няма да нанесе удар в тази посока и това е ясно на всички специалисти, каза Шойгу и отбеляза, че руската армия не е била своевременно уведомена за тази израелска операция.

Сваленият руски самолет Ил-20 е изпълнявал разузнавателни задачи в зоната за деескалация в Идлиб, съобщи Шойгу.

"В зоната на нанасяне на удара между израелските самолети и територията на Сирия се е намирал наш разузнавателен самолет Ил-20 с 15 души екипаж. Той е изпълнявал разузнавателна задача в идлибската зона за деескалация, включваща локализиране на местата за сглобяване и складиране на безпилотните летателни апарати, които излитат от тази зона и нанасят удари в различни райони на Сирия", каза Шойгу на заседанието на министерството си.