Израел изразява съжаление поради смъртта на екипажа на руския самолет Ил-20. Това съобщи пресслужбата на израелска армия в комюнике, предаде ТАСС.

„Израел скърби по повод гибелта на екипажа на руския самолет, който беше свален снощи от сирийски зенитен огън – се казва в документа. - През нощта изтребители на ВВС на Израел бомбардираха обект на сирийските въоръжени сили, в който се осъществяваше производство на точно и смъртоносно оръжие, което е трябвало да бъде предадено от името на Иран на движението Хизбула в Ливан“.

„Това оръжие е било предназначено за атаки срещу Израел и е представлявало заплаха, с която той не може да се примири“, твърдят израелските военни.

„Израел смята режима /на президента на Сирия Башар/ Асад, чиито военни свалиха руския самолет, за напълно отговорен за този инцидент – добавят от израелската армия. - Израел също така смята Иран и терористичната организация Хизбула за отговорни за инцидента“.

От пресслужбата на армията на Израел добавят, че израелските изтребители са се били върнали на територията на Израел в момента, в който сирийските системи за ПВО са изстреляли ракети, свалили руския самолет Ил-20.

„Когато сирийската армия е изстреляла ракетите, свалили руския самолет, изтребителите на израелските ВВС вече са се намирали във въздушното пространство на Израел – се казва в комюникето. - По времето на ударите по цели в Латакия руският самолет, който по-късно е бил свален, не се е намирал в зоната на провежданата операция, сирийските ПВО са водели безразборен огън и доколкото разбираме, не са се погрижили да се убедят, че във въздуха няма руски самолети“.

Днес руското министерство на отбраната съобщи, че самолетът с 15 души на борда е свален от сирийската система за ПРО. Израелските летци, прикривайки се зад Ил-20, са изложили самолета на огъня на ракетните комплекси С-200. Руското министерство заяви, че израелските средства за управление на авиацията и израелските летци не може да не са виждали руския самолет, тъй като той е захождал за кацане от височина 5 километра. Въпреки това те преднамерено са предприели "тази провокация", каза говорителят на руското министерство на отбраната.