Младежи теглят заеми за да играят на фондовите борси. Според кредитния консултант Тихомир Тошев, това са най-вече млади хора под 30 години, даже в повечето случаи са между 20 и 25 години.

Вземат неголеми кредити от порядъка на 10-15 хил. лв. Делът им обаче е много малък. Някои преди това са играли с малки суми и успявали да печелят. След като видели, че им върви, решават да рискуват малко повече. Става дума обаче за работещи хора, вземащи добри заплати, разказва за новата мания "Монитор".

Кредитът обикновено го добавят към заработените от тях 5-6 хил., с които най-често играят. Голяма част от тях са ΙΤ-специалисти, следящи пазара на ценни книжа. По мои впечатления се предпочитат основно чуждите.

"Те обикновено се делят на нискорискови, балансирани и високорискови. Последните са почти като игра на тото. Както можеш да получиш горница от 60-70%, по същия начин с толкова може и да си на минус“, обясни още той.

По думите на експерта, в България обаче все още нямаме борсовата култура, позната на Запад и най-вече в САЩ. Преди кризата в периода 2007-2008 г. имаше доста нашенци, които играеха на борсите. Купуваха и продаваха акции и от това печелеха и се бяха увлекли по подобни инвестиции.

След това обаче много хора загубиха пари и за известно време това увлечение изчезна. Сега сякаш тази мода излиза на преден план, но не се рискува с големи суми.