Руски военни кораби са открили мястото на падането в Средиземно море на самолета "Ил-20" и са извадили от водата части от телата на загиналите, техни лични вещи и отломки от машината. Това съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от БТА.

В операцията по издирването на членовете на екипажа на самолета, катастрофирал край бреговете на сирийската провинция Латакия, участват осем плавателни съда - кораби, катери и помощни кораби - от бойния флот на Русия, предаде ТАСС. Самолетът е паднал в морето на 27 км западно от населеното място Баниас, провинция Латакия. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу в телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман е заявил, че вината за свалянето на самолета е изцяло на Израел, съобщиха още от военнополитическото ведомство на Русия.

По думите на Шойгу неговото министерство многократно е призовавало израелската страна да не извършва въздушни удари по територията на Сирия, защото те заплашват сигурността на руските военни, които помагат на правителството на президента Башар ал Асад. По-рано днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обяви, че вчера вечерта четири изтребителя "Еф-16" от израелските ВВС са атакували мишени в град Латакия с управляеми авиационни бомби. По думите на говорителя израелските пилоти се били прикривали зад руския "Ил-20", който бил свален от сирийската противовъздушна отбрана с ракета от руския комплекс "Ес-200".

Засега Израел не е направил официален коментар по случая, съобщи ТАСС. "Ил-20" е турбовитлов самолет за радиоелектронно разузнаване и радиоелектронна борба, разработен по съветско време. За периода 1968-1976 г. са били произведени около двайсет броя "Ил-20" и модификацията "Ил-20 Ем". През 90-те години е била демонтирана спецапаратурата на част от тези самолети. През годините 2000-2010 г. част от останалите в експлоатация "Ил-20" са били модернизирани, а останалите - пратени за основен ремонт.