Служба под прикритие в пълния смисъл на думата. Това правят вече две години едни дойстойни българи, мъже загърбили всичко, за да пазят България. Това са всички момчета от 68-ма бригада „Специални сили” в района на Малко Търново. Далеч от семействата си, от близките, скрити в гората, пазят границата ни от нелегалните мигранти и нахлуване на какви ли не елементи ежедневно. И успяват, не само по думите на Европа, но и по данните които изнасят от международните институции.

 

Само за 40 дни са заловили 232 нелегални мигранти, съвместно с Гранична полиция. Наследници са на парашутната дружина, а тази година отбелязаха 75 години от създаването на бригадата. Независимо от спадовете, които са имали през това време, са успели да се съхранят и продължават да изпълняват задълженията си 24 часа в денонощието.

Обучени са отлично в специалното разузнаване, помагат в директни военни действия, противодействие на тероризма, взимат участие в операции за спасяване на заложници, контра-бунтовнически операции, търсене и спасяване на хора. Това са само малка част от задълженията, които те извършват, но често помагат и при катастрофи. Само преди ден са извадили обърнал се автомобил край Малко Търново, а зимата помагат на заседнали в снега хора и автомобили.

Начело на тези смели български лъвове стои бригаден генерал Явор Матеев, който с гордост заяви, че интересът към формированието е много засилен покрай успешната им мисия на границата. Само за изминалите две години са приели в редиците си значителен брой военнослужещи, а до декември ще приключи и конкурса за последните 28 вакантни места.

„При нас хората идват най-вече от изключително желание за служба, за изпълнение на дълга и от любов към Отечеството, както и заради добрата подготовка“, коментира ген. Матеев. Не всичко обаче е така розово.

Тези смели мъже имат нужда от подкрепа, не само от признание, но и от средства. Както каза самията генерал Матеев, през нощта, когато дават дежурства за опазване на границата им, се налага да работят с „дядото” на уредите за нощно виждане. Джиповете, с които патрулират и се отзововат буквално за минути на сигналите са много остарели, както и оръжията и цялата техника. Все пак благодарят на министър Красимир Каракачанов, че за първи път от толкова години виждат загриженост към тях, отношение и промяна, макар и с малки крачки.

Една от големите надежди на генерал Матеев обаче е не само увеличаването на състава, но и създаването на Командване на Силите за специални операции, както и една нова група към него в района на София. Това ще им даде повече автономност и значително ще помогне за по-лесното изпълнение на доста по-специалните им задачи и мисии. Личните впечатления мога да изкажа с една дума – достойни.

Така видя екипът на ПИК на място на браздата 68-ма „Специална бригада” в един техен ден. Докато има такива хора, България ще е жива и ще върви напред, защото духът, енергията и добротата им са огромни. Остава само уважението и признанието от всички нас – за тези български лъвове, които макар и невидимо за обществото, ден и нощ служат за опазване на неговото спокойствие.