Руският военен самолет ИЛ-20, изчезнал над Средиземно море, е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, защото зад него са се прикривали израелски изтребители F-16. Това заяви пред журналисти говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, предаде ТАСС.

"Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. Затова Ил-20, чиято отразяваща повърхност е десеторно по-голяма от тази на F-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200", каза говорителят.

Според Конашенков вчера вечерта 4 израелски самолета F-16 са нанасяли удари с управляеми бомби по сирийски обекти близо до град Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района. $Хвърляли са бомби недалеч от мястото, където е плавала френската фрегата "Оверн", и "в непосредствена близост до захождащия за кацане самолет Ил-20 на руските Въздушно-космически сили", каза Конашенков.

Израел не предупреди за своята операция командването на руската войскова групировка в Сирия. "Те (ударите) бяха оповестени по "горещата линия" по-малко от минута преди началото им, което не даде възможност руският самолет да бъде изведен в безопасна зона", каза Конашенков.

Израелските средства за управление на авиацията и летците на F-16 според него със сигурност са видели руския самолет, "защото е захождал за кацане от височина 5 км". "Обаче съзнателно са решили да предприемат тази провокация", заяви той.

Русия разглежда "провокативните" и "безотговорни" действия на Израел, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, като враждебни. "Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство" и Москва "си запазва правото на адекватни ответни действия", добави говорителят на министерството, цитиран от БТА.

"Не коментираме случая", заяви пред ТАСС представител на израелското посолство в Русия.