Истински цирк в съдебната зала разигра бургазлията Мариян Челебиев, който е подсъдим за зверско убийство на собствената си майка, извършено в началото на месец март тази година. 36-годишният мъж изведнъж реши, че не е доволен от служебния си защитник Николай Рачев, който му бе назначен на случаен принцип, и поиска неговата смяна с Ваня Радиева.

Челебиев обоснова молбата си с това, че адвокат Рачев имал много служебни ангажименти, което му пречело да се концентрира върху делото. "Моето желание да се прибера вкъщи, господин Рачев не ми дава достатъчно надежда и основание, че мога да го направя. Искам Ваня Радиева да ме представлява“, каза по време на разпоредителното заседание Челебиев, предава "Флагман" от съдебната зала.

Представителят на Окръжната прокуратура в Бургас Емануил Манев пък заяви, че не вижда пречка адвокат Рачев да продължи да осъществява защитата на Мариян. До момента адвокатът изпълнявал стриктно и съвестно своите задължения. Самият Николай Рачев обясни, че има разминаване между него и подсъдимия при организирането на защитата му. Мариян дори отказвал да се среща с него при посещенията му в затвора, което на практика прави невъзможно служебният защитник да си свърши работата.

Бургаските магистрати опитаха да обяснят на Челебиев, че дори и сега отзоват Николай Рачев, няма никаква гаранция, че за служебен защитник на подсъдимия ще бъде назначена точно Ваня Радиева. След кратко съвещание съдебният състав, ръководен от Ангел Гагашев и Петя Георгиева, все пак се съобрази с искането на бургазлията. Магистратите не дадоха ход на делото и не разгледаха молбата на Мариян за изменение мярката му за неотклонение в домашен арест. След края на заседанието адвокат Рачев заяви, че е посъветвал своя клиент да признае вината си и да мине на съкратено съдебно следствие, което автоматично елиминира най-тежкото наказание по обвинението - доживотен затвор, и съкращава евентуалната присъда с една трета.

Челебиев обаче категорично отказва да признае за зверското убийство на собствената си майка Бинка. Направените експертизи по делото обаче сочели именно него като извършител на тежкото престъпление, като е открито негово ДНК под ноктите и по трупа на жената. Заключението на съдебно-медицинската експертиза също не била в полза на Мариян. Според становището на специалистите той е напълно вменяем и съзнателно е пребил и после удушил 76-годишната си майка, която е починала в страшни мъки.

В момента Мариян дели една килия с убиеца на хазартния бос Коста Николов-Миджурина. Запознати не изключват вероятността дългите разговори зад решетките с Михаил Станчев също да са оказали някакво влияние върху 36-годишния Мариян, който първоначално пред разследващите е направил пълни самопризнания.

Припомняме, че на 9 март около 18:00 ч. в апартамента на сем. Челебиеви в блок 5 в жк „Лазур“ Мариян първо пребива, след което удушава собствената си майка Бинка. Причината за зверското убийство е битов скандал, предизвикан от постоянните караници между майка и големия й син да започне някаква сериозна работа. Другата версия е, че жената искала да прати Мариян в психиатрична клиника