И барбекюто може да бъде също толкова опасно , колкото пушенето!

Вера Ермакова

Всички знаем очевидните навици, които увеличават риска от развитие на рак - например тютюнопушене или злоупотреба с алкохол. Но, за съжаление, много навици, които на пръв поглед може да изглеждат напълно безопасни, в крайна сметка могат да доведат до развитието на това заболяване. Онколозите предупреждават: изоставяйки тези пет навици, значително ще намалите риска от рак и най-вероятно ще живеете по-дълго.

Твърде активно използване на мобилния телефон

Вредно излъчване на радиочестотна енергия, която толкова ни плашеше в началото на мобилната ера, не оказва влияние върху клетките на тялото - така че можете да забравите за тази история на ужасите. Но тук е това, което е наистина опасно - на мобилния телефон е в състояние да наруши мелатонин баланс: първо, светлина екрана синия смартфон лошо влияние върху нивото на мелатонин, и второ, най-лъчението може да намали количеството на този важен хормон. И липсата на мелатонин е само един от факторите, които увеличават риска от злокачествени тумори. Така че не злоупотребявайте с мобилния си телефон - баба ви в някои отношения е права.

Живее в голям град

Парите, излъчвани от дизелови и бензинови двигатели, могат да бъдат еднакви силно канцерогенен, като цигарения дим вдишване пасивни пушачи. Така че, ако живеете в близост до оживена магистрала или в голям град с натоварен трафик, риска от рак на белия дроб увеличава значително - дори ако никога не са пушили. Помислете за това.

Водете се на заседнал начин на живот

Друг лош навик, който засяга вашето здраве, е също толкова лош, колкото пушенето. На първо място, навикът да седи в продължение на шест или повече часа заплашва с такива заболявания като диабет и хипертония. И второ, заседналият начин на живот е фактор, формиращ рака. Обичайте да правите почивки за малка фитнес зала всеки час и да ходите повече - за вашето здраве!

Има много преработени меса

Салами, хот-дога, шунка, колбаси и бекон са толкова вредни, колкото и вкусни. За съжаление при подготовката на преработените храни често се използват специални химикали, които помагат на месото да остане вкусно и свежо дълго, но в същото време много вредно за здравето ни. Един от най-сериозните фактори, предизвикващи развитието на рак на ректума, е злоупотребата с пушени храни и преработени храни. По-добре яжте зеленчуци!

... и продукти, приготвени на скара

За съжаление, месото и зеленчуците, приготвени на скара, също могат да бъдат канцерогенни: всичко е за части, които са леко изгорени. Както е отбелязано в резултатите от няколко изследвания, "изгорелите" части могат да провокират развитието на панкреаса и дебелото черво.