Конституционният съд в Румъния обяви, че ще се проведе референдум за еднополовите бракове и че този за традиционното семейство е законен.

Допитването за промяна в Конституцията, с която бракът да се дефинира като съюз между мъж и жена, а не като съюз между съпрузи, както е сега, ще се проведе на 7 октомври. Ако промяната стане факт, еднополовите бракове в Румъния ще са противоконституционни, предаде Дарик.

Допитването се организира след гражданска инициатива, събрала повече от 3 милиона подписа вподкрепа на референдум и повече от 500 000, изисквани, за да се инициира допитване за конституционна промяна. При внасянето през 2016 година на петицията, настояваща бракът да бъде записан в Конституцията като съюз между мъж и жена, а не като съюз между съпрузи както е сега, Виорел Патрана, един от инициаторите заяви,  че съюзът между мъж и жена е нормалната дефиниция на семейство.

Ако референдумът в Румъния бъде успешен и промяната бъде направена, еднополовите бракове в северната ни съседка  ще са противоконституционни. Поправката е подкрепяна от повечето политици и религиозни организации, но срещу нея се обявява румънският президент Клаус Йоханис. Конституционният съд на Румъния реши, че законопроектът, изменящ основния закон на страната, че семейството е основано на брак между мъж и жена - вместо на сегашната формулировка на "двама съпрузи" - е в съответствие с конституцията.  Сенатът прие нормативния акт за референдума миналия вторник.