Изследване показва, че повече от 30% от американците приемат лекарства, способни да доведат до депресия, дори до самоубийство. В рамките на изследването учените изяснили, че повече от 200 наименования на широко разпространени препарати могат да повлияят пагубно на психичното здраве. Много от тях - хормоналните препарати, лекарствата против хипертония, противоязвените и аналгетиците се назначават при болести, които по никакъв начин не са свързани с психиката. Затова лекарите рядко споменават възможните психични рискове. 

Популярните препарати, които могат да предизвикат депресия, са:

• Бета-блокери. Такива се използват в комплексното лечение на сърдечносъдовите заболявания. Показани са при исхемична болест на сърцето, аритмия, мигрена, някои видове тремор и глаукома. Хипертониците са принудени да приемат бета-блокери дълго време, а именно дългосрочният прием се асоциира с депресия. За щастие, на тази група препарати съществуват множество безопасни алтернативи. 

• Кортикостероиди. Кортикостероидните хормони като преднизон притежават широк спектър на действие и са незаменими в лечението на автоимунните заболявания (ревматоиден артрит и кожна туберкулоза), бронхиална астма, алергия и дори рак. Обаче стероидите влияят на психичното здраве. Според изследователи продължителният прием на тези хормони може да предизвика безпокойство, психоза, депресия. Еуфорията и манията са по-разпространени при краткотраен прием, докато депресията става по-забележима при по-продължително използване на препарата, дори ако дозите не са големи. 

• Антибиотици. Въпреки че това не се отнася за всички антибиотици, някои действително предизвикват депресия и суицидни мисли. Особено левофлоксацинът или ципрофлоксацин, а също така и препаратите от пеницилиновата група. Голямо изследване, проведено в Обединеното кралство, показало: само един курс от посочените препарати увеличава риска от депресивни разстройства с 25%. А един курс терапия с пеницилин повишава този риск с 23%, повторният курс с 40%. Бъдете предпазливи с антибиотиците и не ги приемайте без остра необходимост. Това трябва да го реши вашият лекар. 

• Интерферони. Установено е, че 40% от пациентите на интерферони развиват депресивни разстройства. Препаратите от тази група се назначават за лечение на някои видове рак и вирусни инфекции, като хроничен вирусен хепатит С. След приключване на лечебния курс с интерферони, депресията обикновено преминава, но наскорошно изследване предполага следното: болестта може да се върне след време. Тъй като интерферонът се бори с опасни за живота болести и по принцип е необходим на пациентите, препаратът се отменя само в крайни случаи. На останалите пациенти се назначават антидепресанти, за да могат да продължат курса. Клиничният опит показва, че селективните инхибитори с обратен захват на серотонина и другите класове антидепресанти, са ефективни в 85% от случаите на индуцирана интерферонова депресия. 

• Антиконвулсанти. Лекарите знаят, че противогърчовите препарати провокират депресия. Особена тревога предизвиква фактът, че сега антиконвулсантите, т.е., противогърчовите препарати, съществено са разширили сферата си на приемане. Назначават ги за лечение на биполярно разстройство, невропатични болки и загадъчната фибромиалгия. За щастие, този страничен ефект е напълно обратим и изцяло изчезва след прекратяване на приема. Ако се притеснявате по този повод, обсъдете с лекуващия ви лекар възможните алтернативи на антиконвулсантите и бензодиазепините. 

• Опиоиди. Болкоуспокояващите средства, които предизвикаха една от най-сериозните кризи в общественото здравеопазване в САЩ, не само водят до силна зависимост, но и повишават риска от депресивни разстройства. Този риск нараства след 30 дни лечение като дори малки дози аналгетици не решават проблема. 

• Хормонални контрацептиви. В някои изследвания е открита корелация между методите на контрацепция, депресията и/или понижаване качеството на живот. Лекарите предполагат, че основни виновници за това могат да бъдат хормоналните флуктуации, предизвиквани от тези лекарства. Но тук е рано да се постави точка. Важно е да се знае, че хормоналните контрацептиви действат на жените по различен начин. В популярно медицинско издание наскоро се съобщава, че в някои групи няма никаква връзка между хормоналната контрацепция и депресията. А публикация в друго издание твърди, че именно хормоналните контрацептиви защитават жените от депресивно разстройство в бъдеще.

Яна БОЯДЖИЕВА