През лятото се разигра истинска драма с един от наборите в школата на Локомотив Пловдив. Болшинството родители на децата родени 2008-а година, водени тогава от Светослав Каламов, се възпротивиха срещу решението на шефът на школата Димитър Палазов, да направи рокади сред треньорите. Тогава Палазов обясни, че предприема този ход, за да предпази школата от зависимости и влиянието на родители над специалистите. Настойниците на децата от набор 2008, поискаха от Палазов щом прави рокади, то техният набор да бъде поет от напусналия Локо Пд няколко месеца преди това Георги Недевски. След като шефът на школата категорично отказа това да се случи и заяви, че сам ще избере треньорите на всички набори, целият първи отбор напусна школата Локо Пд, като това бе обявено с декларация в медии.

От тогава - до днес децата тренират на игрищата на Академия - Пловдив, а треньор е именно пожеланият от самите родители Георги Недевски, който пробва да си уреди работа в школите на Ботев и Хебър, но удари на камък, заради нетолкова успешната си визитка до този момент. Припомняме ви, че Недевски напусна Локо Пд след като тимът, който водеше на Лаута (набор 2002), остана с едва 12-13 футболисти през лятото, след като половин дузина играчи решиха да напуснат и да потърсят развитие в други школи. Именно в този кризисен период Недевски предпочете да е на турнир в чужбина като помощник на Каламов, а юношите, които трябваше да подготвя за подновяването на шампионата или почиваха, или тренираха под ръководството, на други треньори от школата. Тогава се оказа, че разрешение за това Недевски е получил от по-късно уволненият Иван Маринов - Масларя, който си тръгна след скандал с Христо Крушарски. Последва преместване на Недевски в друг набор на Локо Пд и подадена оставка от него с ултимаум за вдигане на възнаграждението му.

През миналия шампионат въпросният набор, който тогава бе воден от Светослав Каламов, се състезава в "Б" група на шампионата за деца родени 2007-а година. Прави впечатление, че тази година отборът се хвърля в дълбокото, като е заявил участие в "А" група на шампионата за деца родени 2007-а година. Съперници на новосформирания отбор "Академия Пловдив - 2" ще са тимовете на Ботев Пловдив (2008г.), Локо Пд (2007г), Акедемия Пловдив -1(2007г.) Векта (2007г.), Марица (2007г,) Спартак (2007г), Орлета Пазарджик(2007г.) и други.

Така шампионатът в тази възраст се очаква да е изпълнен с множество дербита и интересни мачове, а стартът утре е особено интригуващ. Бившите смърфчета се изправят срещу Ботев Пловдив. Дербитата между точно тези два отбора бяха истинска рядкост, тъй като по една или друга причина двата тима играеха в различни шампионати. Огромен интерес предизвика двубоят между двата отбора на летния турнир "Refan Cup', който Ботев Пд спечели с 1:0. Срещата беше полуфинал, а в последствие жълто-черни спечелиха първото издание на надпреварата, а черно-белите завоюваха 4-о място, след загуба в малкия финал от Академия Велд.

Не по-малък интерес ще предизвика и отборът на Локо Пд в този шампионат. В 5-ия кръг тимът от Лаута ще се изправи именно срещу Академия Пловдив -2, които миналата година играха с черно-белите фланелки. Само кръг по-рано пък е пловдивското дерби между Ботев и Локомотив. Очаква се сериозно в играта за призовите места да се намесят още тимовете на Векта и Спартак Пловдив.