Американската компания „Дженерал мотърс“ („General Motors“) изтегля повече от 1 милион автомобили от пазара в САЩ поради проблеми с електронното кормилно управление. Това се посочва в съобщение на Националната служба по безопасност на транспорта на Съединените щати.

Изтеглени са автомобили от модификациите пикапи Chevrolet Silverado и GMC Sierra, както и ванове Chevrolet Tahoe и Cadillac Escalade модел 2015, съобщи ТАСС.

Отделът отбелязва, че в резултат на фабричния брак електронното кормилно управление може да откаже по време на движение на автомобила. "Ако работата на кормилната уредба спре, а след това се рестартира неочаквано, водачът може да изпита затруднения при шофиране, особено при ниски скорости, което може да увеличи риска от злополука", се казва в изявлението.

Според GM, компанията е уведомена за най-малко 30 катастрофи поради този проблем, като в два от случаите това е довело до наранявания. Компанията се задължава да отстрани дефектите безплатно. По-рано GM вече изтегли редица автомобили модел 2014 поради същата неизправност.