Сигурни ли сте, че правилното хранене подобрява състоянието на здравето ви? Помислете, ако постоянно казвате “не” на шоколадовата торта и кока-колата, които така обичате, трудно ще запазите добро здраве в психологически план, защото такова напрежение ще постави диетата ви под заплаха. Диетолозите постоянно повтарят, че правилното хранене е начин на живот, а не на изтезание. Тъй като първо - храненето, както и преди, трябва да ви доставя удоволствие. И второ, храната трябва да ви прави не само по-енергични, но и по-щастливи. Има и трето, имате нужда от спокойствие, а не непрекъснато да мислите за диетата си. 

И така: за да намалите риска от компулсивно, т.е., неудържимо преяждане и да съумеете в по-дългосрочен план да спазвате диетата, е измислен т.нар. чийтинг. В превод от английски означава измама. А същността му се състои в преднамерено нарочно нарушаване системата на хранене с цел да излъжете организма, за да не натрупва той излишна мазнина, а да я изразходва ефективно. Но как се прави това? Вижте: 

Определете си лимит

Независимо, че чийтингът предполага премахване на всякакви забрани, за да не нарушите съвсем диетата, е важно да идентифицирате нездравословната храна,  която много обичате, за да установите разумни ограничения относно нейното консумиране. 

Ако например постоянно мислите за бургери, пилешки крилца, пържоли и прочее, си изберете само едно от тази любими лакомства, за да му се насладите на максимум. Не бива да включвате повече от 2-3 вредни продукта, за да не претоварите организма си, вече привикнал да се храни по друг начин. Независимо, че няма научни обяснения за чийтинга, анкетите показват, че такъв подход позволява човек да остане на дадена диета по-дълго време. А също и да се справи с възвръщането на килограмите, което неизменно се случва, когато от строгата диета се върнете към предишния начин на хранене. 

Променете правилата 

Най-добрият план за диета е този, който действа. И ако откриете, че само един ден чийтинг ви пречи да свалите излишните килограми или да поддържате теглото си; ако ви отдалечава от целите ви, може би трябва да преразгледате менюто си. Така например, можете да си позволите един любим за вас продукт 2-3 пъти в седмицата, но например да си обещаете до го изядете през първата половина на деня. 

А може пък да е по-подходящо и приятно за вас да се откажете съвсем от бургерите, крилцата, пържолите, кока-колата, пържените картофки и прочее, като си позволявате по 2-3 чаши червено вино всеки петък. 

В интерес на истината, трябва да се признае, че са известни случаи, когато чийтингът въобще не действа. Ако попадате в тази група, по-добре би било да оптимизирате менюто си по друг начин. Например, включете повече плодове и зеленчуци.

Действайте разумно 

Най-големият недостатък на чийтинга е в това, че е много трудно да се планира влечението към определен любим продукт. Разбира се, вие можете да си кажете, че през този ден ви се иска именно парченцето торта, която грижливо сте поставили в хладилника още от вчера, но по-скоро това е емоционална провокация. А какво ще стане, ако истинското влечение се случи на следващия ден след чийтинга? 

Имайки предвид, че повечето наши страсти са непредсказуеми, може би е целесъобразно да се съсредоточите на 3 до 5 такива ястия в седмицата, но без да ги разпределяте предварително. А да похапвате от тях, само когато действително много ви се иска. Не забравяйте, че концепцията на чийтинга се заключава в това да  осигурите разумна гъвкавост на диетата си.