Удареният по-рано днес небеизвестен бизнесмен Евлоги Станоев-Голямата Бирма е натрупал първия си милион чрез афери с покойния висаджия Митко Маймуняка и издирвания от години от Интерпол Костадин Хаджииванов-Коце Маца.

Тази сутрин спецпрокуратурата и жандармерията затвориха емблематичния ресторант "Кошарите", сега "Сръбски ресторант Бест", заради провеждащата се специализирана акция.

Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания срещу организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари. Претърсвания и изземвания се извършват и в офиси на дружества, стопанисващи и заведението "Везувий" в кв. "Иван Вазов", което е свързано с бившата съпруга на Станоев - Лидия Станоева, по прякор Скалата. 

Навремето Голямата Бирма бил футболист из пернишките отбори. Преквалифицирал се в бизнесмен и завъртял сделки със скраб от "Кремиковци". Трупа първоначален капитал именно от препродажбата на старо желязо от комбината за цветни метали.

Дебелите връзки в подземния свят пък му позволили да завърти верига от чейндж бюра, където превъртал натрупаните капитали от собствените се сделки, а и на свои приятели.

По онова време Голямата Бирма гравитирал в най-близкия кръг на бившия собственик на футболен клуб "Беласица" (Петрич) и шеф на черното тото Костадин Хаджииванов - Коце Маца. От години същият е в неизвестност, след като бе разследван за незаконни залагания.