След 30-годишна възраст животът едва започва. Това са годините, в които най-накрая сте самостоятелна и осъзнавате какво искате от живота. 

За да осъществите желанията си и да постигнете максимума във всички сфери, трябва да се научите на някои неща, преди да навършите 30 години. Днес ще ви представим само една малка част от тях!

Намерете си работа, която да ви носи удоволствие

След като завършим образованието си, започваме да експериментираме. Сменяме работните си места, колегите, дори и нещата, които вършим. Но до 30-ата си годишнина е много важно да сме намерили работата, която ни носи удоволствие. Само ако се занимавате с това, което ви носи удоволствие, ще искате да се развивате и издигате в кариерата. 

Научете се да приготвяте перфектно специалитета си

Можете да ненавиждате готвенето или пък да знаете наизуст всички рецепти на британския шеф готвач Гордън Рамзи, но трябва да си изберете ястие, което да се превърне във ваша запазена марка. Първо, основно или десерт - изборът си е ваш! Не спирайте да опитвате, прибавяйте нещо свое към рецептата, за да постигнете съвършено. Уникалният ви специалитет ще ви даде увереност, че винаги ще можете да се представите блестящо пред гостите си.  

Разберете кои са истинските ви приятели

В младежките ни години непрекъснато сме заобиколено от хора, с лекота завързваме нови познанства и често грешим, като смятаме, че всички са ни приятели. С годините тази заблуда се разсейва и с нас остават истински близките, онези, които ще ни се притекат на помощ, когато не сме добре и искрено ще се зарадват на успехите ни. Ценете само хората, проверени във времето! 

Спрете да разкривате всички детайли от личния си живот  

Запомнете: за да запазите отношенията си здрави, не трябва непрекъснато да говорите за проблемите, които имате с партньора си. Ако наистина ви е дошло до гуша и искате да излеете душата си пред някого, запишете си час при психолог. Професионалистът ще ви изслуша безпристрастно и ще ви помогне да анализирате както своите действия, така и тези на половинката си. Така пред вас ще се появи възможността да погледнете на себе си не само от позицията на жертва, но и да видите собствените си минуси, и да намерите правилния изход от ситуацията. 

Научете се да определяте приоритетите си 

В натовареното си ежедневие не спираме да бързаме, да вършим куп неща и да се доказваме пред някого. А след време разбираме, че сме се отказали от най-важното. Запомнящите се моменти няма да дойдат заради това, че в петък вечер сте стояла до късно в офиса, а от ярките пътувания и времето, прекарано с близки и приятели. Много е важно да се научите да определяте приоритетите си и по-често да правите това, което наистина ви се иска.  

Намерете време и пари за почивка 

Липсата на почивка води до морална и физическа умора и понижава работоспособността ни. Затова е по-добре, вместо да си купите най-новия модел смартфон, да отидете на заслужена почивка. Пълноценният отдих ще ви зареди с нови сили и ще можете да свършите още повече неща. Научете се да заделяте по 20% от месечната си заплата за почивка!  

Вземете шофьорска книжка

Изкарването на шофьорска книжка си е един вид подготовка за действия. След като я получите, веднага ще се замислите за покупката на автомобил. С книжката пътуванията ще станат много по-прости. Ако все пак не разполагате със собствена кола, можете да си вземете под наем и да се впуснете във вълнуващо приключение извън пределите на вашия град!  

Осигурете си допълнителни доходи  

Добре е до 30-ия си юбилей да се погрижите за допълнителен източник на доходи. Дори и да работите в стабилна компания, няма как да знаете какво ще се случи утре. Именно затова е много важно да се подсигурите с допълнителен източник на финансови средства.  

Отделете се от родителите си 

Да се живее с мама и татко е много удобно: винаги е почистено, в хладилника има вкусна домашна храна... Но, рано или късно, трябва да напуснете родната къща и е по-добре това да се случи преди 30-ия ви рожден ден. Така ще се научите да планирате бюджета си и ще станете много по-отговорна. 

Научете се да оценявате качествата на алкохола 

 

На млади години не ни пука какво пием и си купуваме най-евтиния алкохол, без да се замисляме за качеството му или какво влияние ще окаже на организма ни. Но с възрастта започваме да обръщаме внимание на вкуса и на това как подчертава вкуса на определени блюда. Когато се научите да познавате алкохола, ще можете максимално да се насладите на съчетанието му с храната, без да вредите на здравето си.  

Да говорите свободно минимум на един чужд език  

Много фирми изискват от служителите си да владеят свободно английски език. Той ще ви е необходим и за да си купите самолетни билети за мечтаното пътешествие. Научете поне един чужд език, на който да можете да излагате свободно мислите си не забравяйте да поддържате знанията си!

Научете се да говорите пред публика

Много от нас и до днес продължават да се чувстват неловко, когато трябва да изнесат някаква реч, да защитят гледната си точка или просто да разговарят с непознати. Научете се да преодолявате страховете си. Хората се вслушват в човек, който не нервничи и не използва паразитни думи и го възприемат като авторитет. Ако умеете да говорите красиво, ще се избавите от неувереността и ще можете успешно да представите проекта си, или да убедите шефа си, че е крайно време да ви повиши. 

 Намерете стила си 

Всеки възрастен трябва да има свой стил, в който да се чувства комфортно. Когато намерите своя, ще изчезне и вечният проблем, свързан с това какво да облечете. Тогава ще избирате неща, които подчертават вашата индивидуалност и се съчетават хармонично с всички останали вещи в гардероба ви. Запомнете, че при първа среща ни възприемат именно по външния вид и затова е много важно той да ви помага да се чувствате уверена. 

Препрочетете класическата литература

Първият ни сблъсък с класическите произведения е в училище. Тогава обаче не сме способни да осъзнаем дълбокия смисъл, който авторът е заложил в творбата си. Не мързелувайте, а започнете да препрочитате най-известните романи. Повярвайте, на 30 ще ги възприемете по съвсем друг начин. Освен това ще обогатите речника си с красиви думи, които ще са ви от голяма полза. 

Поддържайте се в добра форма

До определена възраст можем да си позволим да не се натоварваме с физически упражнения. Дори чипсът късно вечер не се отразява на фигурата ни. Но с годините общият тонус на мускулите се понижава, а обменът на веществата се забавя. Ако не искате да стоите на пейката пред вкъщи, когато станете на 50 години, започнете редовно да спортувате. В ежедневния ви график винаги трябва да има време за малко физическо натоварване, с което ще съхраните по-дълго здравето и общата активност на организма си. /jenata.blitz.bg