Родителите на ученици отдавна са се научили да зачеркват с червен химикал дните, оставащи до деня Х - началото на учебната година. Неслучайно и смешката, че ваканцията не е само за децата, но и за родителите им, се радва на такава голяма популярност сред майките и татковците.

Все пак им се налага да се грижат за толкова много неща: да събудят любовта на наследника си към учението, да му помагат с домашните, да се грижат за здравословното му хранене и куп други неща. 

Днес сме ви подготвили кратък списък с нещата, които ще направят живота ви и този на вашето дете много по-лесен, а учебната година ще мине като един миг. 

План, по който да се случват нещата

Безгрижното лято е към края си и идва времето на безкрайните тревоги. Въпросът "Ще се справя ли в този безкраен кръговрат училище, работа, извънкласни занимания, домашни, приготвяне на вечерята и т.н.?" не ви дава мира. Залогът за успеха е предварително да обсъдите нещата с детето си, да направите план и да го закачите на дъската. Не е задължително да записвате всичко наведнъж. Може всяка вечер да отделяте по 5 минутки и да добавяте по нещо. Нека планът бъде винаги на видно място. Така ще дисциплинирате не само детето, но и себе си.  

Полезна храна 

В днешно време обядът в училище включва и полезни и вкусни салати. За жалост, няма никаква гаранция, че детето ви яде точно тях. Затова се погрижете хлапето винаги да има със себе си плодове или зеленчуци, поставени в симпатична кутийка за хранене. Бъдете сигурна, че още до обед тя ще е празна. 

Възпитайте го на любов към книгите

Всички родители знаят колко е трудно да накараш едно дете да чете. Малчуганите обожават съвременните технологии и вероятно една електронна книга би пробудила любовта му към четенето. В нея можете да качвате както учебници, така и задължителната литература за лятото. Подобна джаджа ще му е от полза и през ваканциите, и през почивните дни, защото е компактна и може да се носи навсякъде.  

Безопасност и връзка 

Умният часовник и GPS тракът са две незаменими вещи, които ви гарантират сигурност и връзка с детето. Те са много подходящи за по-малките ученици. Часовникът е винаги на ръката и няма как да бъде изгубен, а с помощта му ще можете да разберете къде се намира вашият наследник. И още един плюс: часовникът няма да го отвлича толкова много от уроците, както смартфона, защото в него няма игри. А ако случайно има, те са много прости и няма да му бъдат интересни дълго време. 

 Положително настроение 

За да превърнете учението в забава, трябва да снабдите детето си със забавни и нетрадиционни канцеларски материали. Например, една гъвкава линийка, която може да бъде усукана по всякакъв начин, ще накара детето ви да се освободи от стреса в час. Ученикът от началните класове пък ще иска всяка вечер да остри моливите си на електрическата острилка или ще ви кара да направите още една диктовка, за да може да пише с любимата си химикалка с рибка. /jenata.blitz.bg