Характерно за обредният хляб за Кръстовден, е т.нар кръсташка - релефната украса на хляба изобразяваща кръст. Кръстовден се пада по време на пости, затова и насъщният трябва да е постен. Хлябът почти не се навдига и трябва да се яде докато е топъл, щом изстине става твърд. Приготвянето не е трудно, споделят кулинари от сайта .

На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита (кръсташка)- обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. Смята, се че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, деня и нощта се кръстосват, студа наближава и може да те боли кръста. За това с тези ритуални думи всички смятали, че се предпазват от болки в кръста, през идната година.

Продукти:

500 кг. брашно
1/2 ч. л. мед
1/2 ч. л. сода бикарабонат
1/2 с. л. оцет
1,5 ч. ч. вода

Приготвяне:
В дълбок съд пресяваме брашното - това не само предотвратява попадането на по-големи и твърди частици, но и вкарва въздух, което ще направи питата по-хубава. Според традицията, брашното за хляб, трябва да се пресее даже три пъти.

По средата на съда издълбаваме кладенче. В чашка слагаме оцета и добавяме содата бикарабонат (сода за хляб) - по този начин я загасяме. Изсипваме съдържанието в кладенчето с брашно. В малка част от студената вода разтваряме мед, заедно с останалата част добавяме към брашното. Започваме към образувалото се кладенче с течност да добавяме събраното отстрани брашно, лека полека започва да се образува твърда смес, която в един момент изваждаме и върху набрашнена повърхност започваме да месим.


Полученото тесто разделяме на две. Eдната част трябва да е по-малка - с нея ще направим украсата. Оставяме тестото на хладно за около час.

Леко набрашняваме тава - аз я изпекох в тава с диаметър около 23 см. (ако сте повече хора, увеличете двойно съставките и използвайте по-голяма тава). По-голямата част от тестото притискаме към тавата образувайки питка. По-малкото разделяме на две парчета - едно по-малко и едно по-голямо, оформяме ги с ръце на ивици и оформяме украса кръст. Ако желаете можете да направите и друга украса. Печем във фурната на 200 градуса. Гореща я завиваме в кърпа и слагаме на масата непосредствено.