Бедняшки квартал от времето на цар Иван Александър разкри екипът на проф. Николай Овчаров при разкопките на Перперикон. Хижите от началото на 14 век са разположени в южното подградие и рязко контрастират с откритите на върха богаташки постройки. Бедняшките жилища са над 10 и са изградени с с камъни на рухналата след 6-ти век античната крепостна стена.

"Постройките са с размери едва няколко квадратни метра и вероятно са били надградени с дървени конструкции и са имали сламени покриви, нещо характерно за този период", заяви проф. Овчаров. Любопитното е, че бедняшкото селище е било оградено с каменен зид. Според проф. Овчаров вероятно грубите жилища са били обитавани от семейства с роднинска връзка. В центъра на селището е оформен малък площад и има сравнително голяма постройка, в която най-вероятно е било съхранявано зърно.

При разкопките на средновековното селище са открити дребни монети, прости накити и доста керамика. "Средновековното селище няма как да бъде съхранено. Освен това под него има следващ интересен пласт с антични сгради, които вероятно са свързани с двореца светилище. Разкриването на по-старите структури ще продължи през следващата година", поясни проф. Овчаров.