Трябва ви нещо оригинално за подарък? Искате да изненадате близък човек, но не с дреха или парфюм, или уиски? Тогава може да бъдете спасени от сувенири от дърво, които са ръчна изработка. Просто трябва да кажете за какво си мислите и в следващия момент, то стои пред вас. Чудите се, къде става магията? В малко, приятно ателие в Капана!

Майстор Венелин, който няма себе си за такъв най-малко заради възрастта си -28 години, е създател на малката ръботилничка „Дърводелие”. Всичко започва през октомври 2013, когато той се връща от София в своя роден Пловдив, приключил обучението си и решава да започне свой бизнес. Първоначално разбира за програма от бюрото по труда, чрез която можеш да започнеш с безвъзмездно финансиране своя бизнес идея, но той не покрива условията и въпреки това не се отказва. С помощта на семейството му успява да наеме терен в Капана и да отвори врати.

В началото Венелин започва изработка на детски играчки, тъй като още пазара не е бил толкова наситен. След направено от негово проучване, стартира две продуктови линии. Дори се консултира с детски психолог за дизайна на изделията си. Но само след година, няколко вносителя запълват търсенето на играчки и се налага той да се преориентира. Така Венелин започва да прави дървени изделия по поръчка от всякакъв вид. Изработва кутии за бижута, ключодържатели, столове, че дори и лодка. Добре де, половин лодка. Въпросната поръчка е на млада художничка, която е иската да направи „продължение” на платното си и така помолила Венелин да й изработи половин лодка, прерязана напречно. По това време  има ремонт и смяна на тръби на улицата пред  ателието и работници са го питали, дали не се подготвя за наводнение. Друго интересно изделия, което прави майстора, е разделител за книги, който се слага на палеца и помага при четене, книгата да стои отврена. С две думи Венелин прави за хората, това което те не могат да намерят по магазините – уникални неща.

Понякога , за да постигнеш, това което искаш трябва да се изцедиш, да се отдадеш напълно и вярваш в себе си. Понякога просто знаеш какво да правиш, то ти е кръвта. Както при Венелин – чичо му е дърводелец, а прадядо му бъчвар. Всички знаем, че  от всяко дърво свирка не става, но Венелин е пример, че стават стотици други неща.