Четирима туристи се загубиха в района на Девин и бяха открити след две намеси намеси на пожарникари и аварийни екипи. При първия случай- две жени на 32г. и на 33г. от Пловдив , са се отклонили от маркирана екопътека в района на път Девин-Кричим. Екип на РСПБЗН- Девин осъществил спасителните действия с помощта на въжета за построяване на парапети за преминаване през опасните места в гората.

По-късно е получeн и друг сигнал за изгубени. На тел. 112 е получен сигнал за изгубени мъж на 31 години и жена на 30 години и двамата от София. Те се изгубили в района на село Ягодина. Двамата се отклонили от маркирана екопътека в района и са попаднали в трудно достъпна скалиста местност, от където не са могли да се придвижат безопасно. Екип на РСПБЗН- Девин е осъществил спасителните действия с помощта на четиризвенна сглобна стълба и спасително въже.

В двата случая туристите са се отклонили от маркираните екопътеки и са попаднали в скалисти местности и сипеи, от които не са могли нито да се върнат обратно, нито да продължат пътя си напред. Полицията в Смолян препоръчва на туристите, които не познават гористите райони да не се отклоняват от маркираните пътеки и при възможност за ползват планински водачи. Също така е важно да се проучи предварително маршрута и времето за преминаване, с оглед преценяване на началния час на тръгване, за да се избегне движение в гората в тъмната част на деня.