Осем от героите, завоювали сребърни медали на Олимпийските игри в Мексико през 1968-а година., бяха почетени от Българския футболен съюз по повод половинвековния юбилей от най-големия успех на „трикольорите“ на Олимпиада.

Сред тях е легендата на Локомотив (Пловдив) Георги Василев – Гочо, както и Стоян Йорданов, Атанас Геров, Кирил Ивков, Ивайло Георгиев, Михаил Гьонин, Георги Цветков и Иван Зафиров. Те получиха специални фланелки – реплика на екипите, с които достигат до финала на най-големия спортен форум.

По различни причини на церемонията не успяха да присъстват техните някогашни съотборници Петър Жеков, Евгени Янчовски и Аспарух Никодимов. Всички знаменити български играчи получиха и специални подаръци от заместник изпълнителния директор на БФС Павел Колев, както и покани за дебютния домакински мач на националния отбор в Лигата на нациите – на 9 септември срещу Норвегия.

На официалния обяд ветераните от славния отбор бяха приятно изненадани от футболисти на представителния ни тим, а лично селекционерът Петър Хубчев изнесе поздравително слово.

На Олимпийските игри в Мексико Сити България постига най-големия си успех на този форум, като разгромява Тайланд със 7:0, завършва 2:2 с Чехословакия и надделява с 2:1 над Гватемала в предварителната група. На четвъртфинала завършваме 1:1 с Израел и след жребий продължаваме на полуфинал, където в драматичен мач надвиваме Мексико с 3:2.

Това очевидно се оказва непростим грях за домакините – в сблъсъка за титлата техният съдия Диего де Лео гони трима български футболисти (Ивков, Начко Михайлов и Меци Веселинов) и, въпреки бурните протести от трибуните, на практика подарява победата на Унгария с 4:1. Финалът се играе на 26 октомври 1968 г. на стадион „Ацтека“ пред 75 000 зрители.