Сърдечната недостатъчност засяга стотици хиляди души по цял свят - а близо една трета умират в рамките на една година от диагнозата. Според изследователите обаче консумацията на един продукт, може да ни предпази.

Учените са открили, че умерената консумация на шоколад - до три броя месечно - намаляват риска от сърдечна недостатъчност на човек с 13%. Експертите смятат, че естествените съединения в шоколада, наречени флавоноиди, повишават здравето на кръвоносните съдове и помагат за намаляване на възпаленията. Но те настояват за умереност - яденето на шоколад е здравословно, ако го правите от време на време, защото многото захар и мазнини може да причинят повече вреда, отколкото полза.

Например при тези, които ядат шоколад всеки ден, рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава с 17%.

Водещият изследовател д-р Чайякрит Кританавог от медицинска школа в Ню Йорк заяви: "Вярвам, че шоколадът е важен хранителен източник на флавоноиди, които са свързани с намаляване на възпалението и повишаване на добрия холестерол. Най-важното е, че флавоноидите могат да увеличат азотния оксид (газ, който разширява кръвоносните съдове и повишава кръвообращението)", посочва той.

"Въпреки това, шоколадът може да има високи нива на наситени мазнини. Затова се препоръчва умерена консумация. Проучване е разгледало пет изследвания, включващи повече от 575 000 индивида.

Д-р Кританавон смята, че тъмният шоколад е най-здравословният, защото съдържа най-много флавоноидите и най-малко захар.

Но той добавя: "За да направим конкретни препоръки, ще ни трябват клинични проучвания, за да сравним групата млечни шоколади и нетъмните шоколадови групи.". 

Освен това Виктория Тейлър, старши диетолог от British Heart Foundation, заяви, че какаото също е свързано с разнообразни ползи за здравето.

Тя казва: "Този мащабен анализ предполага, че наслаждаването на умерено количество шоколад може да ви предпази от сърдечна недостатъчност, но твърде много може да бъде вредно.

Но критиците постоянно посочват, че тези проучвания могат да бъдат изкривени, защото хората с висок риск от сърдечни заболявания са по-склонни да избягват шоколада - така че тези, които редовно ядат храната, вече могат да бъдат по-здрави.