Покрай смяната на тримата министри - Валентин Радев на МВР, Николай Нанков на регионалното развитие и Ивайло Московски на транспорта, премиерът Бойко Борисов готви много голям ремонт на кабинета. Подмяната на най-малко 6 и най-много 9 министри ще стане при гласуването на оставките на първите трима и на новите титуляри на ведомствата.

Това твърди ПИК, позовавайки се на отлично информирани източници от правителствените среди.

Вече почти със сигурност може да се каже, че за следващ министър на регионалното развитие се стяга приближената на Томислав Дончев - Малина Крумова. Тя беше ресорен министър в служебния кабинет на президента Румен Радев, където отиде от кабинета на Томислав Дончев, а впоследствие бе изпратена като заместник на Николай Нанков в същото ведомство.

Острият конфликт между нея и Нанков датира от година и ще бъде в дъното на сегашното кадрово решение за титуляр на министерството между реформаторското лоби, предвождано от Томислав Дончев, и хората на ГЕРБ, които предпочитат постcj да бъде зает от член или привърженик само на тяхната партия без двойно дъно.

Не по-малко ожесточена битка предстои и за първия пост в МВР, където хората от ГЕРБ застават твърдо зад кандидатурата на бившия депутат от партията им и сегашен зам.-министър Красимир Ципов. Запознати обаче твърдят, че след три политически назначения във ведомството в лицето на Веселин Вучков, Румяна Бъчварова и Валентин Радев, премиерът Борисов този път смята да заложи на професионалист от самата система или от съдебната.

С много големи шансофе бил бившияj шеф на ВАС Георги Колев, както ПИК вече съобщи. Към това се добавя и възможността за поста да се пребори и днешнияj зам.-главен прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев, тъй като синхронът между МВР и обвинителите е наложителен особено при зачeстилите акции.

Бъдещият титуляр на транспортното ведомство все още не е известен, но със сигурност може да се каже, че оставката на Ивайло Московски не е мотивирана от трагедията край Своге, а от личното му желание да се оттегли от изпълнителната власт след страшната драма покрай загубата на детето си. Той на няколко пъти е искал да го направи от кошмарния за него ден насам, но се е изчаквал удобен повод за това. Днес Московски дори не беше на пресконференцията, на която Радев и Нанков обявиха наспускането си на кабинета.

Под големи въпросителни е и оставането на още трима министри в третото правителство на Бойко Борисов. Първият е на правосъдието Цецка Цачева, за която се твърди, че ще бъде катапултирана в някой от върховните съдълища, а на нейно място ще застъпи Екатерина Захариева, която вече беше правосъден министър. Вероятно заради това ще се търси и нов външен министър, тъй като в дипломатическите среди е натрупана критична маса напрежение срещу Захариева, пък и тя допусна няколко сериозни гафа в международната политика.

Почти сигурна е и смяната на екоминистъра Нено Димов, който е от квотата на патриотите. Острите сблъсъци между него, пишман еколозите и другите проблеми със строителството в защитените територии ще бъдат посочени като мотиви за отсраняването му. И в тази сфера още няма яснота кой ще бъде неговият наследник и дали отново ще е от средите на Обединените патриоти.

Самите Обединени патриоти също ще застанат на голлинията заради вицепремиера Валери Симеонов. Запознати твъдят, че той също ще се прости с поста си и че това може да стане дори не по предложение на премиера, а по предложение на депутати от залата при гласуването на промените в правителството.

Същите хора заявяват, че Симеонов е натрупал нежелано от премиера напрежение в бизнеса, особено по Черноморието, което може да изиграе лоша шега на ГЕРБ по време на предстоящите местни избори през октомври догодина. Освен това яростните сблъсъци между Валери Симеонов и коалиционния му партньор Волен Сидеров създават усещането за непрестанни скандали в управляващата коалиция и усещането, че тя не е стабилна, което дава повод и на опозицията за остри критики срещу нея.

Днес стана ясно, че патриотите не са били уведомени за поисканите от Борисов останки на тримата министри, но най-краен в оценката си за това беше именно Валери Симеонов, за разлика от Волен Сидеров, който подкрепи решението на премиера, и Красимир Каракачанов, който каза, че за да даде оценка, трябва първо да разговаря с министър-председателя.

Така че през първите дни на новата парламентарна сесия, която започва на 4 септември, предстоят гръмовни трусове в Народното събрание и доста сериозна подмяна на министри в третото правителство на Бойко Борисов.

 

Източник: ПИК