Вчера хората, които живеем в района на Искърското дефиле, научихме, че асфалтът, положен по главния път, съдържал недопустим материал. Еврика! Най-накрая регионалният министър Николай Нанков установи факта, за който местните говорят много отдавна, но без резултат.

Още докато се извършваше рехабилитацията на пътя, на всички шофьори, минаващи през Искърското дефиле, им беше ясно, че нещата не се правят така, както трябва. Явно обаче само АПИ не виждаше проблемите.

Трябваше да се стигне до трагедия със 17 жертви, за да се направят едни прости лабораторни тестове, които да установят, че ремонтът не струва. А това се вижда и с просто око, трябва само да се качиш в автомобила и да направиш един преход из Искърското дефиле.

Но млъкни, сърце! Да кажем, че г-н Нанков, предишните регионални министри, както и шефовете в АПИ, не са имали време да пътуват в района, за да се убедят сами, че е пълно с фрапантни пропуски, които, както видяхме, костват човешки животи.

Има обаче четири въпроса, на които министър Нанков трябва веднага да отговори след направените разкрития за асфалта:

1. След като в пътя има недопустим материал, защо не го затворят? 

2. Застрашен ли е животът на шофьорите, които пътуват по Искърското дефиле?

3. Твърдите, че започват ремонтни дейности. За колко време пътят в района ще се рехабилитира, така че да отговаря на всички норми? 

И най-важното:

4. Кой, министър Нанков, е проспал факта, че асфалтът не е подходящ, когато в АПИ са приели ремонта? Защото този човек или тези хора са отговорни за смъртта най-малко на 17 души...

 

 

автор: Асен Рашков, ПИК