Новият футболен сезон в топ първенствата стартира навсякъде (началото на Бундеслигата е тази нощ), а българският запалянко гледа всичко. Или почти всичко – футбол от България, Англия, Германия, Италия, Франция, Холандия. Само не и Испания, където блести Леонел Меси.

Примера дивисион започна, но родният зрител няма възможност да наблюдава случващото се там. Съвсем скоро обаче ще има, разбра БЛИЦ от достоверни източници.

Вариантите са два. Първият е трите най-големи телевизионни оператори А1, Виваком и Булсатком да купят правата за испанския футболен елит, чиято цена за един сезон е 2 200 000 евро.

Вторият е само Булсатком отново да излъчва Примера – така, както беше в последните години, когато се наслаждавахме не само на добрия футбол от Иберийския полуостров, но и на професионалните коментари на Красимир Минев и неговия екип.

Според наши източници обаче е много по-вероятно тв правата за испанските мачове да бъдат купени от трите оператора – А 1 (МАКС спорт 1 и МАКС спорт 2),  Булсатком (СПОРТ+ и  F+) и Виваком.

Така зрителят (или по-точно фенът на Примера дивисион) няма да се вайка, че двубоите ще вървят по един оператор, а той е абонат на друг и трябва да прави промяна.

Веднага изниква въпросът: Кой кои мачове ще предава директно? Естествено, че с предимство са битките на Барселона и Реал (Мадрид), чийто рейтинг е огромен пред този на останалите отбори. Ако примерно тази вечер Барса играе със Севиля, а утре „кралският клуб” гостува на Атлетик (Билбао), трите оператора ще предават пряко и едновременно и двата мача! И ти, ако си абонат на „Виваком”, да речем, няма да си ощетен - един и същи двубой ще върви по три български канала.

Като стана въпрос за канали – при положение, че сделката се осъществи, „Виваком” също ще стартира спортен канал, където ще се излъчват мачовете от испанското първенство.

И накрая – кога ще се случи това? В момента преговорите вървят. Възможно е до началото, средата или края на септември. Но е много вероятно и... още другата седмица.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ