Жители на Чепеларе затвориха 6 пъти по двадесетина минутки в продължение на 2 часа пътя между Смолян и Пловдив. Въпреки че автомобили бяха пускани на интервали, по най-натоварения път в Родопите се извиха големи опашки.

Блокадата е в знак на протест срещу закриване на районната прокуратура в града. С плакати "ВСС, искаме си прокуратурата", "След прокуратурата какво следва, господа" и др. Хората изразиха несъгласие с решението на Висшия съдебен съвет 11 районни прокуратури в страната да станат териториални отделения. В тези отделения прокурорите ще изпълняват и след 1.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани.

По никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите, уверява прокуратурата. „Жителите на общината считат, че това решение е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други. Но най-притеснителен е фактът, че то не е обсъдено и съгласувано с гражданите на община Чепеларе, които пряко засяга. Изненадани от това решение са и представителите на местната власт, които също не са били информирани. Решението е взето непрозрачно и накърнява човешките, граждански и съюзни права на хората от района, а освен това е в противоречие с препоръките на Европейската комисия, като би могло да се стигне и до стартиране на така наречената „наказателна процедура“ срещу България", заяви Тонка Дичева, председател на инициативния комитет за протеста.

Сред протестиращите бе и кметът на общината Славка Чакърова. Според нея ВСС не е спазил предварително оповестения критерий да не се закриват прокуратури, които са близо до големи курорти и до границата, а Чепеларе попада в обхвата и на двата критерия. Протестиращите се заканиха с нови блокади, ако исканията им не бъдат чути.