Арестуваха последния жив нацист. С тази новина гръмнаха медиите зад океана. По данни на ABC News имиграционни и митнически агенти са закопчали 95-годишният Який Палий. Предполага се, че той е последният жив нацистки сътрудник, работил в трудовите лагери на Хитлер.

Палий е бил арестуван в дома му в Куинс, Ню Йорк, а задържането му е станало лично по заповед на американския президент Доналд Тръмп. Последният жив нацист е бил депортиран в Германия, уточняват още американските медии.

Служители на министерството на правосъдието уточняват, че той е служил като въоръжена охрана в лагера на смъртта в нацистка окупирана Полша. След края на войната той тръгнал да бяга в САЩ излъгал американските имиграционни служители за ролята си в тези зверства.

От американското министерство на правосъдието показаха и снимка на младия Який Палий от досието му като пазач на нацистките лагери.


 ABC News разпространи и видео, което показва как властите извеждат Палий от дома му. От кадрите се вижда, че 95-годишният мъж е изнесен на носилка от дома му.

 

 

„Президентът Тръмп поздравява действията на администрацията му, особено действията на ICE, за отстраняването на този военен престъпник от територията на САЩ“, се казва в съобщения на Министерство на правосъдието.


Каква ще е съдбата на Палий след депортацията му в Германия все още не е ясно.