В коментар за в. „Ю Ес Ей Тудей“ турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи като „самоунищожителна“ политиката към Турция на американския президент Доналд Тръмп.
„Имайки за цел подкопаване на икономиката на съюзник, за да отбележиш точки във вътрешната политика, е дълбоко погрешно." "Отчуждаването на съюзник, с който вашата страна споделя жизненоважни национални интереси, е самоунищожително", каза Човушоглу, цитиран от БГНЕС.След като напомни за ключовите роли на Турция в НАТО, министърът продължи: "Икономическите санкции, които правителството на Тръмп налага на Турция, обаче, са готови да разрушат всяка атмосфера на сътрудничество - въпреки че глобалните заплахи изискват да укрепим, а не да отслабваме връзките, които ни обвързват заедно“.Чавушоглу изброи Сирия и и борбата срещу „Ислямска държава“ като две ключови области на сътрудничество между двете страни.
 
Турската въздушна база "Инджирлик" е домакин на американски войници, които служат на фронтовата линия на борбата срещу ИД.“ Турският министър подчерта значението на базата, чието разположение „поставя съюзническите сили с часове по-близо от други бази в региона“.Чавушоглу отхвърли решението на Тръмп да удвои митата на САЩ за редица турски продукти, като наложи санкции на двама турски министри по ареста на пастор Андрю Брънсън."Това безразсъдно ескалиране трябва да спре. САЩ и Турция може да имат различни възгледи по важни въпроси, но ние стратегически се привеждаме в съответствие по широк кръг от други. В името на всички ни трябва да разглеждаме нашите разногласия с дипломация, а не с заплахи и провокации. с ангажимент към факти и перспектива ", заключи Чавушоглу.