Австрия била потресена от 53 годишната младоженка Карин Кнайсл, министър на външните работи с подкрепа на крайната десница, която се поклони дълбоко на Путин след като той благоволи да танцува с нея на сватбата й, съобщават световните агенции, за които подобно поведение явно е световна новина.  

 

 

 

Явно австрийците не са си давали сметка досега, че в опитите си да бъдат малко по-различни от останалите благоденстващи западноевропейци са отишли твърде далеч в поведението си, заприличвайки на руски васали. Избрали са си управници, които и досега се кланяха символично на Путин, но този път онагледиха поклона си.

Друго нещо са си поклоните пред руските началници в България. Тук малцина се учудват, че Сидеров прави чупка под прав ъгъл на благодетеля си  Йосиф Кобзон, снизходил да уважи с присъствието си в България предизборно сборище на партията му.

 

Обичайното интимничене на премиера Бойко Борисов с чужди лидери, което доведе до конфуз в протоколно и манталитетно отношение, когато разцелува булката на ислямиста Реджеб Ердоган при едно от посещенията му в Анкара, изглежда малко по-различно в контактите му с Путин.

 

 

Него Борисов не смее чак да целуне, а само прегръща със сведена глава като да му целува пагоните. Това не му е Юнкер, който се лигави и го гали по темето пред телевизионните камери по време на интервю!  Борисов явно е предупреден да не прекрачва с батюшката от Кремъл границата на обичайното вербално подмазване, говорейки за това колко голяма е Русия и как й отива да прощава на  малка България ( след което получава шамар с опакото на ръката от Путин, че няма намерение да приеме опита му да си проси нещо). 

 

 

В проявата на раболепие за обиграните в поклоните пред Москва другари и другарки у нас няма ограничения. През март вицепремиерът Илияна Йотова клекна пред руския пратеник на Путин, играещ ролята на патриарх ( в Русия църквата е на колене пред светската власт още от времето на Петър Първи ) и му целуна ръка. След това тя се обоснова с …протокола. Макар да няма такъв, който да я задължава да се унижава пред който и да било гост на държавата, на която тя служи за резервна гума в президентската карета.

Общото между всички споменати по-горе случаи и снимки е едно: винаги става дума за поклони пред руското “величие” и никога обратното. В Австрия Путин поне си направи труда да чете от листче на немски поздравлението си към младоженците, докато в България нито един руски пратеник- дипломат или политик- никога не си обръща езика да смутолеви нещо на езика, от  -който по данни на руски учени – и днес взаимства 55 на сто от лексиката си. 

Има и друго сравнение: в Австрия стана скандал. Австрийците са потресени. За тях това е необичайно. Защото те обикновено си позволяват други – цели курорти обявиха забрана за руски туристи заради просташкото им поведение в Алпите. “Явлението Карин Кнайсъл” е изключение и ще бъде преболедувано. 

У нас “чудото” Илияна Йотова да бъде принудена да влезне в обяснителен режим за поклона си пред руснака беше изключение от правилото. Тук се коленичи пред руското влияние по традиция, създадена от Червената армия с огън и меч. Тя напусна Австрия през 1955 г. и този ден се превърна в национален празник на страната. Докато у нас армията от подставени лица на Кремъл не само никога не е напускала България, но и командва парада на чуждопоклоничеството все по-уверено под услужливо затворените очи на властите.

Share on Facebook