Жители на родопското село Ситово заплашиха с протест и неплащане на данъци и сметки заради проблем с водоснабдяването на селото. Честите ВиК аварии оставяли през ден-два жителите на селото на сухо. Това изнервило до такава степен местните, че те смятат да преминат към протестни действия, като затворят път или спрат да плащат данъци, докато не се реши проблемът. 

"Един ден идват от ВиК да отстраняват повреда. Отстраняват я и след ден-два на друго място възниква теч и водата спира отново. Чудя се кой плаща тези разходи за качването на техника и загубената вода. Ако ВиК бяха частно дружество, дали щяха да си позволят подобно нещо", коментира Димитър Насков, кмет на селото.

Той обясни, че водопроводната мрежа в Ситово спешно се нуждае от подмяна. Тя е стара, затова и авариите били толкова чести. Насков обясни, че лично е проверявал и установил, че в двата водоема над селото има достатъчно вода. Проблемът обаче са честите аварии, заради които селото остава на сухо. 

"Не знам колко скъпо струва подмяната на водопровода, но знам, че с разходите за отстраняването на авариите и загубите на вода сигурно вече сме платили един водопровод, коментира гневен Насков. Той обясни, че всеки път, когато възникне ВиК авария в селото и жителите не могат да се свържат с водното дружество, загряват телефона му. 

Според Насков хората били в правото си, защото не е нормално през ден-два да са без вода заради аварии. Според кмета единственото решение е да се подмени веднъж завинаги водопроводът.