Когато погледнете процентите на хора, които страдат от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, е ясно, че съвременният начин на живот оказва негативно влияние върху здравето ни. С достъп до толкова много бързи и удобни храни, човек в повечето случаи избира тях, без да си дава сметка, че така лишава организма си от редица ключови хранителни вещества и на свой ред приема опасни неща, които могат да го разболеят.

Често не обръщаме внимание на нашата диета, докато не се случи нещо страшно, като сърдечен удар или диагноза рак. Истината е, че можете да предприемете действия днес, като елиминирате някои от най-токсичните, смъртоносни храни от вашата диета.

Ето някои от най-смъртоносните храни, които можете да ядете всеки ден - но със сигурност не трябва.

Маргарин

В продължение на години маслото се смятало за враг, но сега изследователите са установили, че маргаринът е този, които всъщност вреди. Произведен от хидрогенирани растителни масла, богати на транс-мазнини, редица проучвания посочват, че тази храна повишава риска от сърдечни заболявания и рак. 

Сода

Сода, дори диетичните видове, е известно, че увеличават наддаването на тегло и също така риска от рак, инфаркт, инсулт, диабет и остеопороза. В Америка например статистиката е плашеща -  половината от хората консумират поне една чаша сода дневно.

Обработено месо

От салам до хот-дог, преработените меса имат много негативно внимание. Проучванията през последните няколко години показват, че те увеличават риска от раковите заболявания. Редица проучвания са проверили връзката между обработените меса и раковите заболявания и по-специално колоректален рак. Учени от Американския институт по ракови изследвания посочват, че когато ядете един хот-дог дневно (или 50 грама обработено месо), увеличавате риска от колоректален рак с 21%. 

Зърнени закуски

Всеки обича зърнени закуски - това е бърза и лесна храна, но също така е изключително нездравословна. И макар че милиони деца всеки ден се хранят с нея, трябва да си дадем сметка, че те всъщност приемат бяла захар, да не говорим за оцветителите и консервантите. Тези храни съдържат "нездравословни количества" витамин А, цинк и ниацин - като някои продукти имат над 30% повече от препоръчителния дневен прием за възрастни.

Картофен чипс

Една от най-често консумираните храни, картофените чипове са всичко друго, освен здравословни. Те имат високо съдържание на мазнини, сол и калории, което може да доведе до значително увеличаване на теглото, ако се консумира чипс редовно. Друго нещо, което заслужава внимание е холестеролът, тъй като тази лека закуска е дълбоко пържена в най-смъртоносния тип мазнини - транс-мазнини.

Опаковани печени продукти

Много по-лесно е да вземете кутия бисквитки, отколкото да направите известната рецепта за овесена каша на майка ви, но от гледна точка на вашето здраве това е лош избор. Още веднъж, тези сладки са бъкани с хидрогенирани масла. Разбира се, трябва да се има предвид и голямата доза захар в тях, тъй като тя е свързана с редица заболявания, включително рак и сърдечно-съдови проблеми.

Обезмаслени храни

От киселото мляко до млякото -  обезмаслете храни се превърнаха в истински хит в последно време. Но сега изследователите разкриха истинските последици за здравето от тези храни. Те се предлагат на пазара като здравословна алтернатива, но съдържанието на мазнини обикновено се заменя със захар, изкуствени подсладители или висококачествен фруктозен царевичен сироп. Не забравяйте, че мазнините не са враг - имате нужда от мазнини, за да нахраните тялото и ума си. Важен е видът мазнини, които избирате.

Пържени картофки

Кой не обича пържените картофки? Те са солени и вкусни, но има само един проблем - те са ужасни за вашето здраве. Когато консумирате малко количество пържени картофи от големите вериги за бързо хранене, консумирате някъде около от 200 до 340 калории. Изпечени в нездравословни масла, които са враг номер едно на артериите. Ако искате картофи - по-добре изберете печените.

Следва продължение...