Британският производител Aston Martin ще пусне на пазара ограничена серия от модела DB5, който ще бъде точно компие на автомобила на легендарния агент Джеймс Бонд от фирма „Голдфингер”.
Машините ще се сглобяват в завода в Нюпорт-Панъл, където е произвеждан и оригиналния DB5. Колите максимално ще повтарят автомобила от филма, като ще получат дори шпионски джаджи, съобщава Autocar. Сред тях са променящи се по време на движени регистрационни номера и бутафорни картечници.
 
Идеята на Aston Martin е подобни автомобили да заинтригуват най-вече колекционерите, тъй като те няма да бъдат сертифицирани за движение по пътищата. Всяка една от колите ще струва минимум 2,75 млн. британски паунда, което ясно показва към каква аудитория са насочените машините.
 
Компанията предвижда да поризведе общо 28 „шпионски” екземпляра, като три от тях няма да се продават. Единият DB5 Aston Martin ще бъде изложен в музея на марката, а вторият ще бъде за компанията Eon Productions, която притежава правата върху филмите за Джеймс Бонд. Третата кола ще бъде изложена на търг, като парите от нейната продажба ще отидат за благотворителни цели.
 
Оригиналният Aston Martin DB5 е най-разпознаваемата кола на Агент 007. От модела са произведени общо 1021 бройки, като той се задвижва от редови 6-цилиндров двигател с обем 4,0 литра и мощност 282 к.с. Абревиатурата „DB” в името на автомомобилаозначава инициалите на Дейвид Браун – собственик на компанията Aston Martin през периода 1947-1972 г.