Световната здравна организация съобщи, че броят на случаите на дребна шарка в Европа е скочил рязко през първите шест месеца на годината и най-малко 37 души са починали в този период от заболяването, предава Fox News.

Европейският офис на СЗО съобщи, че на континента са обявени 41 хиляди случая на болестта през първата половина на настоящата година. Предишният рекорд е отбелязан през 2017 г. с 23 927 случая, пише "Фокус" През първите шест месеца на 2016 г. е имало 5273 случая.

Агенцията съобщава, че около половината от случаите - 23 хиляди са наблюдавани в Украйна, Франция, Грузия, Италия, Гърция, Русия и Сърбия също са страни с повече от 1000 регистрирани случая за първата половина от годината.

Дребната шарка, позната и като морбили, която е сред най-заразните болести на света, се предава по въздушно-капков път. Тя може да се предотврати чрез ваксинация, но лекарите сочат, че най-малко 95% от населението трябва да бъде имунизирано, за да се предотвратят епидемии.

Скептицизмът спрямо ваксините остава висок в много части от Европа. Властите в Италия наскоро гласуваха закон за задължителна ваксинация на децата срещу дребна шарка и други детски заразни болести. Румъния също е приела подобно законодателство.