Световната здравна организация алармира за епидемия от дребна шарка в Гърция, Италия и Франция, както и в Сърбия, Украйна, Русия и Грузия. От началото на годината в трите еврочленки и в останалите засегнати държави са регистрирани по повече от 1000 случая на морбили при възрастни и деца, което дава основание да се говори за епидемия.

В Европа от началото на годината заразата е регистрирана при над 41 000 души срещу 23 927 миналата година и едва 5273 през 2016-а. 37 души са починали през 2018-а от дребната шарка, 14 от тях в Сърбия.

Цифрите за полугодието надвишават годишните резултати от 12 години насам, алармира регионалният директор на СЗО за Европа Сузана Якаб.

Най-тежко е засегната Украйна с над 23 000 болни, а смъртността е най-висока в Сърбия. В България през последната година са регистрирани 11 случая на морбили, половината от тях от началото на 2018 г.

Според здравните експерти основна причина за връщането към това предотвратимо заболяване е намаляването на хората, които се ваксинират, както и заниженото качество на здравно обслужване в част от 53-те държави в региона.

"Васкините са най-ефикасният и ефективен начин за борба с дребната шарка", коментира Европейската комисия.

Неин говорител заяви, че неимунизираните остават уязвими и застрашават околните, затова на ваксинирането трябва да се гледа и като на акт на солидарност.

Световната здравна организация призова правителствата да засилят кампаниите за ваксиниране на населението, за да предотвратят по-нататъшно разпространение на заболяването, което е силно заразно.

Морбилите се предават по капков път, при кихане и кашляне. Обикновено минават без усложнения, но понякога водят до развитие на енцефалити, менингити, хепатит и пневмония.

Според СЗО, за да се спре заразата, поне 95% от населението трябва да е имунизирано с две дози ваксина срещу дребна шарка годишно. Въпреки че ваксинирането в региона покрива 90 на сто от децата, различията в нивата между отделните държави варират от 70 до 95 процента, което позволява разпространяването на дребната шарка и поражда епидемичното й разпространение в някои държави, предупреждават от СЗО.