Афганистанските сили за сигурност успяха да освободят 149 души, в това число жени и деца, които по-рано днес бяха отвлечени при засада на талибаните срещу три пътнически автобуса в северната провинция Кундуз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Насрат Рахими, заместник-говорител на афганистанското вътрешно министерство, каза, че бунтовниците държат в плен още 21 души. При операцията по освобождаването на задържаните, която продължава, са били убити най-малко 7 талибани.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза днес, че те са решили да пленят хората от автобусите, след като техни разузнавателни източници са разкрили, че в тях пътуват много членове на афганистанските сили за сигурност. Муджахид увери, че цивилните от автобусите ще бъдат пуснати, но не каза какво ще стане с военните, предаде Ройтерс.

Той заяви също, че талибанските лидери не са обявили прекратяване на огъня в отговор на обявеното от афганистанския президент Ашраф Гани прекратяване заради празника Курбан байрам. Независимо от това талибаните ще освободят най-малко 500 пленници, в това число и членове на силите за сигурност, заловени по време на сблъсъци в три афганистански провинции.