Всички знаем, че някои продукти, които смятаме за безопасни, могат да съдържат болестни патогени, които предизвикват диария в най-добрия случай и паразитно заболяване в най-лошия. Експертите смятат, че има случаи на заразяване, които заслужават вниманието на широката общественост. И дават конкретен пример за заразяване с морски продукти, случил се в Южна Корея съвсем наскоро. Както съобщава “The New England Journal of Medicine”, 71-годишен мъж получил подпухване на ръцете и огромни, пълни с кръв, мехури само 12 часа, след като е консумирал морски продукти. Естествено, те били сурови. Но не е тайна, че много хора по света правят същото всеки ден, става дума за употреба на суши или стриди, а всичко им е наред. Така че какво в този случай се е объркало? 

Два дни след неприятните симптоми, съпровождащи се с треска и силни болки, мъжът се обърнал към “Бърза помощ”, откъдето директно го изпратили на операция. Анализът на изтеглената течност бързо открил причинителя: Vibrio vulnificus - прекалено вирулентни грам отрицателни бактерии, тясно свързани с видове, предизвикващи холера. Тези бактерии се срещат в топлите крайбрежни и солени води по целия свят, натрупвайки се в плътта на морските дарове заради техния филтрационен метод на хранене. Според специалистите повечето случаи на заразяване на човека с такива бактерии е заради употребата на сурови стриди. 

“Vibrio vulnificus могат да предизвикат кожни инфекции след въздействие на замърсена морска вода върху рана, а също и първична септицимия (инфекция в кръвотока) след употреба на заразени сурови или недоварени морски продукти. - обясняват лекарите Джин Парк и Чанг-Суп Ли. - Пациентите с имунокомпрометирано състояние, включително хронични заболявания и рак, са подложени на по-висок риск от заразявания и свързаните с тях усложнения. Въпросният пациент, за който стана дума, преди това бил диагностициран с диабет втори тип, хипертония и заболяване на бъбреците - три условия, които съществено влияят на здравето на кръвоносните съдове и общата способност на организма да изчиства кръвотока от патогени.”

По данни на списанието “American Family Physician”, смъртността от септична форма на заболяването е около 50%, ако то прогресира до хеморагични мехури. Но дори при оперативна и  агресивна медицинска намеса - венозни антибиотици и премахване на засегнатата тъкан, 30-40% от пациентите умират, защото инфекцията се превръща в некротизиращ фасцит. 

В изследване, посветено на пациенти със сепсис V. Vulnificus, било установено, че смъртността е 100% за тези, които не получат медицинска помощ през първите 72 часа от заразяването. За щастие, мъжът от Южна Корея оцелял. Но тази история още един път показва колко важно е човек да е много предпазлив при употребата на морски продукти, особено на непознати места. 

Яна БОЯДЖИЕВА