Това невинаги е признак на някакво заболяване, обясняват специалистите. Възможно е за известно време пулсът ви да се забави, ако сте приемали препарати, които му влияят. 
Например билката напръстник - тя често е препоръчвана при сърдечна аритмия. Или бета-блокер за лечение на хипертония, мигрена или гръдна жаба. Има обаче и други причини. 
Една от тях е нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Много разреден пулс може да бъде предизвикан от сърдечна блокада или увреждане на синусовия възел, което в медицината се нарича брадикардия. 

Ако страдате от бърза уморяемост и често главозамайване; ако кръвното ви “скача”, т.е., ту е ниско, ту - високо; ако се усещате неуверен, нестабилен и всичко това се съпровожда с много нисък пулс, непременно се обърнете към лекар. Това състояние може да се излекува и по медикаментозен, и по хирургичен път, зависи от причините за болестта.

Внимание! 
Ако бавният пулс е предизвикан от проблеми в работата на мускулните влакна, които предават разнообразни импулси в сърдечния механизъм, последствията могат да бъдат много опасни. Много нисък пулс в този случай може да завърши със сърдечна блокада, което в някои случаи за съжаление приключва с летален изход. 

Често хората изпадат едва ли не в паника, когато измерят пулса си и установят, че е много слаб, едва се чува. И много от тях бягат към доктора. Ако обаче слабият пулс не се съпровожда с някакви други признаци на възможна болест, докторът няма да се впечатли, дори няма да ви обърне сериозно внимание. Обаче, ако имате много бавен пулс, по-малко от 50 удара в минута, и на всичкото отгоре е слаб, тогава не отлагайте визитата при специалист.   

Всички причини, които нарушават нужния обем кръв и правилния кръвоток, могат да доведат до слаби и бавни сърдечни удари. Ако преди появяването на слаб пулс сте имали главозамайване, задух, повишено изпотяване, състояния, близки до припадък, това показва нарушения в кръвотока или малокръвие. Загубата на значително количество кръв или обезводняването намаляват честотата на сърдечните удари. 

Слаб и забавен пулс често се наблюдава при остра сърдечна недостатъчност. Ако сърцето е увредено от някаква инфекция, ако е отслабено от болест, то не може да изпомпва нужното количество кръв. И затова част от кръвта се връща назад, в сърцето и белите дробове. В тези случаи пулсът е слаб, но не е бавен, а учестен. 

Пулс по 45 удара в минута може да е проява на болест в организма, като причините са свързани с т.нар. екстракардиална брадикардия. Тя възниква в следните случаи:
• вегетосъдова дистония;
• невроза;
• повишено налягане, което се лекува с някои хипотензивни препарати;
• мозъчен тумор;
• менингит;
• удар в главата, засягащ мозъка;
• хипотиреоидоза (намалена функция на щитовидната жлеза);
• синдром на Мениер;
• бъбречни колики.

Прекаленото притискане на сънната артерия също може да предизвика понижаване на пулса.

Органичната брадикардия възниква на основата на кардиосклероза или инфаркт на миокарда. Освен бета-блокерите, за които споменахме по-горе, има и други препарати, които понижават пулса: хинидин, сърдечни гликозиди, морфин, блокатори на калциевите канали, някои противоаритмични препарати, симпатолитици. Ако отмяната на тези лекарства възвърнат нормалния ви пулс, не са нужни други мерки.

И накрая, много бавен пулс, често под 40 удара в минута, се получава заради интоксикация, която може да се развие по следните причини: уремия, вирусен хепатит, тиф, сепсис, интоксикация с фосфати, повишено съдържание на калций или калий в кръвта.

 Яна БОЯДЖИЕВА