Специалистите по трихология (занимаващите се с проблемите на косата) твърдят, че е нормално на ден дамите да губят между 60 и 100 косъма.

Ако обаче забележите, че количеството се е увеличило, време е да вземете мерки. Ето 5 причини, заради които косата на жените може да пада.

Агресивен стайлинг
Често използване на боя, лак, спрей и други подобни продукти, къдрене, изправяне, даже ресане с прекалено твърда четка всекидневно. 

Проблем със щитовидната жлеза
Хипотиреозата (намалена функция на щитовидната жлеза) или хипертиреозата (увеличена функция) също може да доведат до косопад. Затова ако забележите такъв, непременно се консултирайте с ендокринолог. В същото време увеличете консумацията на сирене, мляко, орехи, пилешко месо.

Много стрес
Всекидневното нервно напрежение, дори продължителната борба с една настинка, може да доведат до падане на косата. Затова се постарайте да изясните откъде идва стресът и по възможност бързо да го елиминирате.

Бременност и раждане
Този най-щастлив за дамите момент може да им докара и тревоги. Причината е, че със зачеването рязко се повишава нивото на естрогена, което кара косата да расте по-бързо. След раждането обаче хормонът се връща в нормалните си нива и косата "си почива", включително чрез падане. Трябва просто да изчакате периодът да отмине - около 3 - 4 месеца след раждането.

Поликистозни яйчници
При този синдром женският организъм произвежда по-голямо количество от мъжкия полов хормон тестостерон. Това може да доведе освен до покачване на теглото, също до проблеми с кожата на лицето, силно нетипично окосмяване, но и до косопад. Затова ако имате съмнение за подобен проблем, непременно се прегледайте и при гинеколог и при ендокринолог.