САЩ са пристрастени към санкциите, заяви външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф в интервю за американския телевизионен канал CNN, цитира Фокус.

"Вярвам, че в Съединените щати има болест и това е пристрастяването към санкциите", каза той пред CNN

Интервюто с ключовия архитект на сложната ядрена сделка между Иран и Запада, е първото което даде след като някои от санкциите на САЩ срещу Иран бяха подновени миналата седмица. Иранският министър даде интервю на английски език по повод 65-годишнината от подкрепяния от САЩ преврат, който свали демократично избрания ирански премиер Мохамед Мосадег.

Зариф запазва ясното убеждение, че ядрената сделка може да бъде възстановена, независимо от това, че правителството на Тръмп я денонсира. През май Тръмп се оттегли от сделката, известна като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), който цели да ограничи ядрените амбиции на Иран в замяна на облекчаване на санкциите, наричайки го "ужасна едностранна сделка, която никога не би трябвало да се прави". Първата вълна от санкции, които наложи Тръмп, засегнаха вноса на части за автомобили и благородни метали на 6 август.

От по-голямата част от интервюто изглежда, че Зариф отхвърля възможността за бъдещи разговори с администрацията на Тръмп и поддържа надеждата, че сделката може да бъде възстановена. Той заяви, че натискът на европейските съюзници може да убеди Тръмп да промени мнението си и обвини САЩ, че "тормозят" европейските страни, подписали споразумението.

"Ние не искаме да преразглеждаме ядрената сделка", каза той. "Ние искаме Съединените щати да изпълнят тази ядрена сделка Днес най-близките американски съюзници се противопоставят на тези санкции: американците извиват ръце - опитът им да оказват натиск ... Аз не искам да използвам термина тормоз ... [ но] това е така.

На въпроса дали иранският президент Хасан Роухани би могъл да се срещне с президента Тръмп, Зариф каза, че предишната ядрена сделка трябваше да бъде спазена първо. "Не след като предишния огромен напредък, който направихме, беше изхвърлен", каза той за един по един. "Това [предишна сделка] беше за нас лакмус тест за това дали можем да се доверим на Съединените щати или не."

Дали ще да има трайно споразумение с човека, който пише за "изкуството на сделката"? "Зависи от президента Тръмп - дали иска да ни накара да вярваме, че той е надежден партньор", каза той.